IDEJA KOJA OSVAJA PLANET: 'Kava za kasnije'

Mladen Barbarić

29. ožujka 2013.

IDEJA KOJA OSVAJA PLANET: 'Kava za kasnije'

„Kava za kasnije“ priča je koja se strelovito širi društvenim mrežama, a ideja koja se u njoj pojavljuje, toplo se nadamo, mogla bi zaživjeti u cijelom svijetu. Dovoljno je samo zrno dobrote i poštenja da ona funkcionira besprijekorno. Naime, sve je krenulo kada je na Facebooku jedan korisnik podijelio priču iz lokalnog bara u kojem je naletio na ljude koji imaju sasvim čudne narudžbe. Naručuju kave za odmah i kave „za kasnije“. A evo što stoji iza "kava za kasnije"

Na Facebooku je otvorena i grupa Suspended Coffees, koja je u samo dva dana privukla više od 12.000 korisnika, koji javljaju da stvari na nekim mjestima uistinu funkcioniraju na ovaj ili sličan način.

PODSJETNIK DA SMO SPOSOBNI ČINITI PREKRASNE STVARI: 'Sitni' potezi koji su nam vratili vjeru u ljudski rod

LUPIGA TV: Uvjerite se da na svijetu još uvijek ima istinski dobrih ljudi

U slobodnom prijevodu ovako ide priča, koja, nadamo se neće ostati tek urbanom legendom …


(FOTO: Facebook/Suspended Coffee)

Ušli smo u mali bar i naručili. Dok prilazimo praznom stolu pokraj nas prolaze dvojica muškaraca i idu prema kasi.

"Pet kava, molim vas! Dvije odmah, a ostale za kasnije", kaže jedan od njih konobarici, izvadi novac i plati te se zajedno s prijateljem i dvije kave uputi ka izlazu. Pitam prijatelja: "Kakve su to kave 'za kasnije'?"

"Sačekaj i vidjet ćeš", odgovara mi.

Ulaze neki novi ljudi. Dvije djevojke traže po kavu, plate i odu. Ulaze trojica muškaraca i naručuju sedam kava. Tri za njih i četiri "za kasnije". Još uvijek sam se pitao u čemu je stvar sa tim "zadržanim kavama", no prekrasan dan i još ljepši pogled na trg ispred mene odvukli su mi misli. Najednom u bar ulazi muškarac, po odjeći, rekao bih, neka skitnica i upita konobaricu: "Imate li kakvu kavu 'za kasnije'?"

Jednostavno, ljudi plaćaju unaprijed kave namijenjene onima koji si ne mogu priuštiti topli napitak. Priča kaže da je tradicija naručivanja "kave za kasnije" započela u Napulju, no proširila se diljem svijeta. Na nekim mjestima možete, osim kave, naručiti i sendvič ili čitav "ručak za kasnije".

Lupiga.Com