Grad nema uho za kulturu: Zagrepčani ostaju bez "Žednog uha"

Ivor Car

10. travnja 2010.

Grad nema uho za kulturu: Zagrepčani ostaju bez "Žednog uha"

Pritisak zagrebačkih vlasti, na čelu s proslavljenim „emotivcem“, Milanom Bandićem, urodio je plodom. U jeku borbe za Varšavsku ulicu gradske su vlasti silovito udarile na nezavisnu kulturnu scenu drastičnoj joj srezavši javnu potporu. Prva velika žrtva, očito uspješne akcije, festival je „Žedno uho“ koji će se nakon ovogodišnjeg izdanja u Zagrebu jednostavno ukinuti zbog nedostatka financijskih sredstava, a jasno je da „emotivac“ zbog „Žednog uha“ neće zaplakati

Takozvani Međunarodni festival aktualne glazbe potpisao je predaju i sljedeće godine, po svemu sudeći, u Zagrebu se neće održati. O tome su nas danas obavijestili iz organizacije festivala.

- Zahvaljujući drastičnom rezanju potpore od strane gradskog Ureda za kulturu, obrazovanje i sport, daljnje održavanje ovog festivala u sadašnjem formatu postalo je nemoguće, tako da je ovogodišnji festival zadnji kakvog smo imali prilike dosad gledati i slušati, kažu organizatori, zaključivši da će ovogodišnji 11. festival ujedno biti i posljednji. Tako je pala i prva velika žrtva gradske politike koja je odlučila ugušiti nezavisnu scenu, koliko god je to moguće. Teret štednje u financiranju javnih potreba u kulturi, pao je na pleća ionako nedovoljno jake nezavisne scene, dok će „emotivni“ Milan Bandić i dalje, primjerice, bogato financirati promašaj svog velikog prijatelja, također velikog „emotivca“, Zdravka Mamića.

Prema dostupnim podacima, ustanove kojima je osnivač Grad pretrpjet će smanjeno financiranje sa samo 3,5 posto u odnosu na prošlu godinu, dok će ceh platiti „nezavisni“ i to smanjenjem potpore od čak 26,6 posto. Istovremeno, nekim su vrlo uspješnim i svjetski priznatim projektima financiranja sasvim dokinuta. Tako je nakon punih 16 godina ukinuta potpora Grada „Zelenom telefonu“, kojem je do sada dojavljeno čak 18.000 prijava ekološke i komunalne tematike.

Ipak, za „Žedno uho“ još uvijek postoji neka nada, jer navodno je u igri mogućnost da festival prihvati neki drugi grad koji ima želju za raznovrsnijom kulturnom ponudom, koja se neće svoditi samo na repertoar „Ludnica“ ili „Lake Cityja“. Jasno je da „Žedno uho“ koje dovodi poznata imena iz bijelog svijeta, što naravno i košta, iako se mahom radi o ljudima kojima tržišni uspjeh nije na popisu prioriteta, ne može opstati bez gradske pomoći, kao što to, primjerice, ne može niti Hrvatsko narodno kazalište. Što će se dogoditi i u kojem bi gradu ubuduće mogli gledati i slušati „Žedno uho“, doznat će se uskoro, a što nam je pripremljeno zadnje zagrebačke godine i o kakvim se sjajnim imenima radi,  pogledajte i sami …

 


26.04.
DEERHOOF (SAD)
HIGH PLACES (SAD)

27.04.
DAN DEACON (SAD)
CHARLES GAYLE & HAN BENNINK (SAD / Nizozemska)
CARLA BOZULICH & FRANCESCO GUERRI (SAD / Italija)

28.04.
GRANT HART (SAD)
CHUCK PROPHET & THE MISSION EXPRESS (SAD)
GORIBOR (Srbija)

29.04.
MATMOS (SAD)
MIA ZABELKA TRIO (Austrija / Njemačka / Češka)
MARINADA (Hrvatska)

30.04.
THE WEDDING PRESENT (Engleska)
HEMENDEX (Hrvatska)