Ex-Nomadovci na webu

Božidar Alajbegović

6. listopada 2006.

Ex-Nomadovci na webu

Sjećate li se "Nomada"? Aha, čitali ste ga redovito i još uvijek imate sve brojeve. Čuvate ih na suhom i hladnom mjestu ... Ma nije valjda da i dalje suze ronite zbog njegova gašenja!?! Ne očajavajte, internet je mjesto na kojemu ćete utjehu pronaći. U tekstu koji slijedi predstavljamo vam cijeli niz web stranica koje tekstovima ispunjavaju upravo ex-Nomadovci: Grgić, Lazić, Kožul, Kučar

Svoje pojedinačne blogove Nomadovci su imali još puno prije pojave blogomanije u Hrvata, a nedavno su ih objedinili u zajedničku internet stranicu (www.ruralnagorila.com) na kojoj glavnina Nomadove redakcije gotovo svakodnevnim ritmom isporučuje tekstove. Tekstovi većinom obrađuju teme iz glazbene sfere, no nađe se tu i pokoji biserčić u kojemu se Kožul, Grgić, Pavlov i ekipa na prepoznatljivo vrckav, duhovit i ironičan način dotaknu i aktualnosti s književne scene, ili filmskog i TV ekrana. Ostajući vjerni fanzinskom stilu i krajnje subjektivnom i personaliziranom pristupu temama, Nomadovci i na ovoj web stranici znatiželjnijim recipijentima omogućuju da saznaju štošta i iz njihove svakodnevice i privatnog života.

Osim suradnje na sajtu ruralnagorila.com Velimir Grgić nedavno je otvorio svoje vlastite web stranice. Nalaze se na adresi www.velimir-grgic.com i na njima Grgić svakodnevno piše o popkulturi, seksu, politici i ostalim temama koje mu zaokupljaju pažnju i vrijeme. Kako je nedavno prekinuo suradnju s T-portalom, na svom će nas sajtu u narednom periodu podsjetiti na neke svoje tekstove koji, kako kaže "nisu tako lako dostupni u arhivi, a imaju nostalgičnu vrijednost ...", a od svježijih stvari na sajtu se ističe višedijelni putopis u kojemu Grgić opisuje svoj dvotjedni boravak u Koreji. Stranica svakako zaslužuje redovito praćenje, posebno ljubiteljima moderne glazbe i filmova neholivudske produkcije.

Inače, Grgić je uz Marka Mihalineca autor i web sajta www.zuti-titl.com kao Internet inačice i nadopune istoimene knjige, svojevrsne enciklopedije opskurnih i manje poznatih filmova, "s naglaskom na akcijske heroje osamdesetih, azijsku kinematografiju, holivudsku teen produkciju, krv, crijeva i sise". O knjizi više možete saznati u našoj recenziji klikom na ovih sedam znakova - XOXOXOX.

Jedan od urednika Nomada bio je i Zoran Lazić, koji je novinarsku karijeru zamijenio književnom. Lazić je nakon gašenja Nomada objavio dvije zbirke priča: 'Miss Krampus' i 'Kalendar' te roman 'Ljeto u gradu' (i ta je naša recenzija dostupna na ovih sedam znakova - XOXOXOX). U suradnji s Nomadskim kolegom Tonćijem Kožulom Lazić je napisao i humoristični roman 'Gori domovina', kao i scenarije za cijeli niz epizoda TV serije 'Bitange i princeze'. Lazić također ima vlastite web stranice na adresi www.vanbalona.com i na njima ste u prilici pročitati mnoštvo njegovih kratkih priča, informirati se o njegovoj intimi i privatnom životu putem Dnevnika te pogledati cijeli niz duhovitih fotki i izvrsnih strip-ilustracija.

Na adresi www.kulturpunkt.hr smjestio se portal okrenut nezavisnoj kulturnoj sceni, koji, kao protuteža kulturi senzacionalizma donosi članke o temama iz sfere civilnog sektora i kulture mladih. Na portalu i bivši glavni urednik Nomada Tonći Kožul ima svoju kolumnu naslovljenu Poptika u kojoj duhovito, ali i vrlo oštro secira medije, estradu, politiku i ostale aktualnosti iz područja pop-kulture.

Nikola Kučar još je jedan od Nomadovih novinara te glavni urednik prerano upokojenog web portala Lajka (na kojemu je i svoju novinarsku inicijaciju doživio nižepotpisani Bozzo), koji nas odnedavno razveseljava svojim tekstovima na webu. Nikolin blog u prilici ste čitati na adresi www.myspace.com/codynixon, a iako postoji tek nekih mjesec dana, Nikolin blog već obiluje cijelim nizom zanimljivih glazbenih recenzija, preporuka za čitanje i gledanje te dnevničkih bilježaka 29-godišnjeg Osječanina zaluđenog glazbom i filmovima.