Otvoreno pismo Anti Gotovini

Božidar Alajbegović

23. veljače 2005.

Otvoreno pismo Anti Gotovini

Zoran Lazić mlađahni je hrvatski književnik o čijem smo spisateljskom radu već govorili u našoj rubrici književnih kritika, a sada vam s njegovog web sajta prenosimo otvoreno pismo koje Zoran upućuje liku iz njegovog sljedećeg romana, Anti Gotovini. U nastavku saznajte zašto će, po Lazićevom mišljenju, eventualna Gotovinina predaja biti pogubna za hrvatsku kulturu

Otvoreno pismo Anti Gotovini

Poštovani gospodine Ante,

neću duljiti, jer znam da ste zaposlen čovjek i vjerojatno nemate vremena za čitanje, a kamoli odgovaranje na brojna pisma koja svakodnevno primate. Stoga ću Vam odmah iznijeti svoj problem.

Moje ime je Zoran, po struci sam novinar, a po zanimanju pisac. Dosad sam napisao dvije knjige koje su prošle razmjerno nezapaženo; pretpostavljam da je tomu tako jer se nisu ticali aktualiteta domicilne stvarnosti. Predugo sam, rekao bih, zabijao glavu u pijesak, ali to će se sada stubokom promijeniti. Roman, naime, koji je upravo pred objavom, zove se Gori domovina, a u njemu sam, što ste vjerojatno već i iz naslova prepoznali, uhvatio ukoštac (srpska riječ, znam, ali ne mogu se sjetiti druge) sa žučnim problemima hrvatske stvarnosnice. Jedan od njih ste, kako stvari stoje, i Vi. Budući da je radnja romana smještena u ljeto 2005., držim da bi, u slučaju Vaše predaje, došlo do određenog vremensko-prostornog diskontinuiteta (moram priznati i da me je recentna izjava našeg predsjednika o točnom lociranju Vaše osobe zaključno s nadnevkom 17. ožujka o.g. ponešto uznemirila).

Gledajte, prvotna mi je namjera bila napisati vrlo dugo, duhovito i dosljedno pismo u kojem bi se pozvao na vašu domoljubnu iskrenost suprotivu utjerivanju tzv. "pravde" koju nam nepozvani kroje u Den Haagu, no budući da sam sustavno šikaniran od strane javnosti, pa nemam sredstava kojih bi podmirio telefonski račun i ponovno spajanje u mrežu, ovo Vam pismo pišem iz jednog internet-kluba, a svi dobro znamo da je vrijeme provedeno na internetu novac. Stoga mi preostaje samo da Vas neuvijeno, bez srama, zamolim sljedeće: molim vas, ne dajte pičkama da Vam uđu u trag, jer ću Vas morati baciti iz knjige, a to bi bilo jako u kurcu. Ono, ko Boga Vas molim. Ako se ne predate, knjiga će biti zanimljivija, prodat će se desetak primjeraka više i time ćete, trebam li uopće isticati, i sami uložiti u budućnost hrvatske kulture. I naravno, prvom prilikom kad se sretnemo, imate piće na moj račun. Eto vidite, tako ćemo svi biti na dobiti.

U nadi da će moj vapaj stići do Vas, ali i da bih Vam dokazao kako nije riječ o šali i kako bih Vas uvjerio vas u ozbiljnost svog literarnog pristupa, ovdje prilažem i zaista ekskluzivan prolog romana "Gori domovina" (dostupna na linku www.vanbalona.com/GoriDomovina)

Srdačno vaš,
Zoran Lazić - Legija