Dražene, digni se....

miro@lupiga.com

6. rujna 2002.

Dražene, digni se....

Kratka novica posvećena svjetskoj košarkaškoj legendi. Isto tako novica o sumraku velikih. Očigledno je da deveti mjesec godine nije baš najsretniji za Amerikance, jer osim tužnog sjećanja na pale divove u New Yorku, ostat će im i sjećanje na pad divova na košarkaškom svjetskom prvenstvu. U sportu očigledno više ne prolaze bahatost, nametljivost i snaga jačega. Kad bi barem tako bilo i u životu.

Na svjetskom prvenstvu u Indianapolisu kojeg HTV, ne znam iz kojeg razloga, ne prenosi (a prenosi onu žalost Hajduk-Dinamo na Poljudu), događaju se stvari za koje su mnogi rekli da će se dogoditi tek za pedeset godina. SAD neće čak ni sa zvijezdama tipa Regie Miller zaigrati u polifinalu ovog svjetskog prvenstva. SF plan ili SF noćna mora za Amere ostvarila se desnicom Milana Gurovića. Prvo poraz od Argentine, a zatim i od Jugoslavije, tko bi to rekao prije dva tjedna.
Mislili smo da će to učiniti legendarni Dražen Petrović, no nažalost učinio je to omraženi Vlade Divac. Osim što je dobar u promicanju mržnje, očigledno zna zaigrati i košarku. A što reći o Amerikancima. Osim što su izgubili od Argentine, koja je zahvaljujući inozemnom dugu prema svjetskom monetarnom fondu (čitaj: američkom monetarnom fondu) skoro bankrotirala, sada su izgubili i od Jugoslovena, koje su bombardirali, ali ih to nije spasilo od bombardiranja tricama Milana Gurovića, koji im je ubacio čak tri trice u šest minuta. Nema više Dream Teama, ali i lijepo sjećanje na zakucavanje Franje Arapovića sada gubi sjaj. Nema više klinaca koji će na igralištima oponašati zvijezde NBA-a jer su nove zvijezde igrači Emanuel Ginobili i Luis Scola (oba Argentina) te nikad mili Jugosloveni. To je i prava prilika da se upitamo na koga će se ugledati i naši mališani, jer osim trga Dražena Petrovića i nemamo baš neki spomenik ili podsjetnik na tu veliku legendu. Nemamo baš ni neke druge veličine, koje će izrasti u tako velike igrače kao što je bio basketball Mozart. I bez obzira ne sve, nemojte kao ovi naši papci zaboraviti da Dražen, jedan, najveći, ove godine ulazi u kuću slavnih. Njegova slika stajat će kraj jednog Chamberlaina, Jordana, Magica i Birda.

To što fali riči
što nas manje ima
šibenska će pisma
vraćati te svima

Sve je manje suza
a ti se ne ljuti
slomljena nam duša
u prsima ćuti

Život leti, kapetane
mladost biži, a na srcu friži
dok nas s našeg kampanela
i sad bude od Boga batude

Svoju si dobrotu ostavija svima
nekoj novoj dici igru s Baldekina

Kad nediljon klapa
skupi se u kali
svi se tebe situ
kapetan im fali

a dani se vrte
ka basket, ka srića
najlipšu si priču
o mladosti priča