Cenzurirajmo muziku!!!!

Navar Glibotić

24. ožujka 2003.

Cenzurirajmo muziku!!!!

Daljnji tekst govori o cenzuri glazbenih spotova i pjesama, a sve zbog rata u Iraku kojeg je pokrenuo onaj... Možda ćete se malo razočarati, jer sam tekst napisao neemotivno, budući je ovih par dana već iscrpilo sve moje emocije.

Moral one zemlje na djelu. Cenzura je krenula. Ne može svaka pjesma u eter, a posebno ne može baš svaki spot biti objavljen na televiziji, pa da široke mase vide nešto neumjesno o onima što su počeli sa svim ovim sranjima.
Nedavno je u Zagrebu bio seminar o istraživačkom novinarstvu, i jedan priznati novinar one zemlje tvrdio je da tamo nema cenzure. Baš me zanima što bi sada rekao. Vjerojatno bi slijedilo pravdanje da je to nužnost i da tako treba biti.
Uglavnom, popis spotova što su pod rubrikom "Zabranjeno" je dojmljiv. U redu, razumljivo da MTV ne želi zbog viših istanci objavljivati spot pjesme "Bombs over Baghdad", ali, tko može objasniti zašto je zabranjena "Miss Sarajevo" Boba i ekipe? "There she comes" ide stvar. "There he goes" moglo bi se sada reći.
Formalno objašnjenje za ove stupiditarije može se naći u "ITC Programme Codu" koji regulira, među ostalim, što se za vrijeme rata može prezentirati raji. Tako se bilo kakvi isječci s ratnim borbama više ne trpe u eteru, osim ako niste CNN i ako Psi rata nisu provjerili što ima na snimkama.
Veliki brat pokušava nadzirati sve, jer ovaj se rat ne vodi samo u Iraku. Psihološkim ratom po cijelom svijetu onaj koji je sve počeo i koji ne zaslužuje imenovanje uvjerava sve, pa vjerojatno i sebe, da je rat cool.
Popis nekih neodgovorih pjesama, nepodobnih za objavljivanje:

The Clash                        - Straight to hell
Black Sabbath                 - Warpigs
System of a Down           - Boom
U2                                    - Miss Sarajevo
The Doors                        - The End
Jefferson Airplane           - Sombody to love
Pink Floyd                        - Dogs of war
Megadeath                       - Holy Wars
Radiohead
                        - Invasion
Manic Street Preachers
i Fun-da-mental su kao grupe nepoželjni...