Veliki brat još jednom

Navar Glibotić

21. studenog 2002.

Veliki brat još jednom

Svi znate da su prisluškivanje, a samim time i neizostavna špijunaža, tu svugdje oko nas, na svakom koraku. Ali sada ćete doznati da su se Amerikanci dosjetili da bi to mogli sve fino sustavno namjestiti i iskontrolirati, te na taj fantastičan način preuzeti apsolutnu kontrolu nad svijetom i nad nama samima

Veliki nas Brat i sada gleda. Da, i dok ovo čitate. Jer je tamo negdje u Washingtonu aktivna služba koja nadzire SVE. Pa i najbanalnije stvari na internetu. Naime, admiral John Poindexter osmislio je golemi globalni high-tech špijunski aparat, koji bi nadzirao svakog tko bi bio imalo sumnjiv kao potencijalni terorist. Caka je da kad kažete riječ "Arap" na mobitel, možete postati sumnjivi.
No, dvije-tri riječi trebale bi se reći o gospodinu admiralu Poindexeru. On je, u ne baš tako davnoj prošlosti, imao određenih problema s određenim odborima. Naime, u aferi prodaje oružja Iranu gospodin admiral bio je osuđen zbog lažnih izjava pred Kongresom. Povratkom na vlast militarističke (da ne upotrijebim težu riječ) struje američke politike, admiral je rehabilitiran, a danas su mu došle u ruke najopasnije igračke poslije nuklearne bombe.
Možete se tješiti da ste bar još neko vrijeme mirni, jer će cjelokupni prislušno-špijunski aparat biti osposobljen tek za nekoliko godina. Glomazna je to mrcina, nema šta. Normalno, većina europskih, ali i američkih novinara jauče kako je to atak na privatnost, ljudska prava i bla bla. Ali to puno ne dira vlast, američku. Dapače, ona razmišlja o novoj agenciji koja bi zamjenila FBI, za koji kažu da je previše u okovima zakona i Ustava.Tja. Ništa drugo, nego buditi svjesni da je Veliki brat tu negdje oko vas.