Zalaganjem kontra rasizma

Mladen Barbarić

8. prosinca 2009.

Zalaganjem kontra rasizma

Iako su engleske travnjake još od osnutka najstarije nacionalne lige gazili brojni igrači tamne boje kože, sve do sredine 80-ih godina prošlog stoljeća trpjeli su brojne pritiske, kako na terenu tako i izvan njega. Jedini lijek protiv rasističkog iživljavanja navijača, suigrača, igrača i sportskih djelatnika, tamnoputim igračima bilo je dodatno zalaganje na terenu. Na ovom mjestu govorimo o jednom od njih koji je probijao led

Jedan od pionira borbe za ravnopravnost bio je i legenda današnjeg premierligaša "West Bromwich Albiona", Cyrille Regis. Rođen u Francuskoj Guajani daleke '58 Regis je s obitelji preselio u Englesku gdje je postao - električar. No, bolje nego s ispitivačem napona, Regis se koristio nogometnom loptom. Za danas smiješnih pet tisuća funti, 19-godišnji Regis je iz amaterskog Hayesa prešao u WBA gdje započinje njegova bogata sportska karijera obilježena prijetnjama, ucjenama napadima, ali i iznimnim uspjesima.

Već u prvoj utakmici za profesionalni klub zabio je gol u kupu, a isto je ponovio za par dana i u ligaškom debiju s Middlesbroughom. Iako je imao pravo nastupa za Englesku i Francusku, odlučio se za otočku reprezentaciju te je ubrzo debitirao i u U21 reprezentaciji gdje je skupio šest nastupa, no niti jedan na tlu Engleske. U povijest je ušao i kao prvi tamnoputi kapetan engleske U21 reprezentacije te je svojom brzinom, snagom i stilom igre koji bi se danas mogao usporediti s Didierom Drogbom, zaslužio i tri nastupa za englesku B reprezentaciju ali i pet za izabranu vrstu Gordog Albiona. Uoči debija za reprezentaciju na kućnu adresu Cyrille Regisa stigao je metak uz poruku: Jedan ovakav dobit ćeš kroz koljena ako zgaziš na travu našeg Wembleya. „Jedino kako se mogu boriti protiv toga jest svojim talentom“ odgovorio je na prijetnje Regis.

U najboljim godinama za WBA je igrao od '77 do '85 te je, za ono doba vrlo neobično, igrao uz još dvojicu tamnoputih suigrača. Brendona Batsona te Lauriea Cunninghama, čovjeka koji je 24 godine prije Davida Beckhama, potpisao za Real Madrid. Tijekom karijere Regis se na gotovo svim stadionima susretao s rasističkim povicima, pljuvanjem i prijetnjama, a kako je sam rekao, takvo ponašanje natjeralo ga je samo da bude odlučniji i konkretniji pred suparničkim mrežama. Povici "Crnčugo, crnčugo, poliži mi cipele" orili su se pri svakom kontaktu s loptom, a jedini odgovor od FA, engleskog pandana HNS-a, bio je kako je takvo ponašanje sramotno. Godinama ništa nije poduzimano. Sve do sredine '80-ih kada u Engleskoj kreće široka kampanja "Kick racism" koja još uvijek djeluje i danas, a bori se protiv svih oblika diskriminacije. Za svoj doprinos borbi protiv rasizma na nogometnim terenima ali i kao znak pažnje zbog pretrpljenih uvreda i prijetnji Cyrille Regisa je prošle godine Kraljice Elizabete II primila u viteški red britanskog carstva, u ugledno društvo Stevena Gerrarda, Lewisa Hamiltona i Beatlesa Georgea Harrisona te Paula McCartneya.

Iako je pet puta nastupio za Englesku, Regis nikada nije odigrao svih 90 minuta na seniorskoj razini. Pri prelasku iz amaterskog Hayesa u prvoligaš WBA, Regisov talent iz svog je džepa podupro glavni skaut kluba koji je, 19-godišnjem Cyrillu Regisu platio pet tisuća funti jer su klupski čelnici posao s tamnoputim napadačem smatrali preriskantnim. Eksplozivni brzanac snažnog udarca skupio je 237 nastupa za WBA u prvoj ligi gdje je zabio 82 gola prije nego što se 1984. godine preselio u Coventry City kojem je Regis tri godine kasnije pomogao da se domogne prvog FA Kupa u povijesti kluba. U Coventryju je Regis odigrao tek jednu utakmicu više nego za WBA uz 47 golova. Nakon toga 1991. godine odlazi u Aston villu gdje ostaje dvije godine nakon čega se s godinama njegova karijera spušta u drugoligaš Wolverhampton Wanderers, a potom i ligu niže u Wycomb Wanderers dok karijeru završava u četvrtoligašu Chesteru s 38. godina. Igračke karijeru okončao je u 38. godini u trećeligašu Chester Cityju 1996. godine. Kraj milenija dočekao je na mjestu trenera rezervi WBA gdje je mladim igračima prenosio svoja iskustva s rasizmom kao i izazove koji su proizlazili iz njih. Sa suprugom Juliom godinama je aktivan u projektu WaterAid kojim nastoji u što više Afričkih sela i naselja dovesti vodu.