Pobuna imigranata

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Pobuna imigranata

Već prije su mnogi, a među njima i mi upozoravali da australska politika prema useljenicima koji traže azil, nije dobra. To se pokazalo točnim, samo ovaj put je stvar bila mnogo ozbiljnija nego prošli put.
U australskom kampu za azilante u Curtinu u sjeverozapadnoj Australiji. Uvjeti smještaja, kao i samo okružje nisu baš povoljni, pogotovo iz razloga što imigranti na odgovor o azilu čekaju i do godinu dana, okruženi bodljikavom žicom. Nedavno su ispred kampa Woomera izbili prosvjedi u kojima je došlo do sukoba prosvjednika s osiguranjem i policijom, prilikom čega je probijena ograda kampa, što su neki od imigranata mudro iskoristili i pobjegli.
Ovaj put pobunu su napravili sami "zatočenici", koji su preksinoć nakon večere, započeli nered u kampu. Razbijajući sve oko sebe, njih stotinjak napalo je stražare. Jedino oružje koje su imali bilo je kamenje. No, to oružje pokazalo se iznimno učinkovitim, jer čak četrnaest stražara je ozlijeđeno, od kojih se, na žalost, jedan nalazi u kritičnom stanju. Pristiglo je veliko policijsko pojačanje i pobuna je smirena, a kontrolu kampa preuzela je policija.
Jedan od predstavnika tamošnje vlasti, kojeg smatraju odgovornim za cijeli događaj, senator Chris Ellison smatra kako su s napadom na stražare započeli, oni kojima je molba za azil odbijena, te ujedno da ne može razumjeti razloge zbog kojih su ljudi uništili kamp koji služi upravo njima, poboljšavajući njihove životne uvjete. Naime, upravo ovaj čovjek dobio je primjedbe iz ministarstva useljeništva, koje su mu govorile kako je životni standard u kampu ispod zadovoljavajućeg, ali Ellison ih je odbacio kao netočne. Pravi birokrat, kao da je kod nas pekao zanat!