Beogradski poklopac Thompsonovu loncu

Navar Glibotić

4. srpnja 2007.

Beogradski poklopac Thompsonovu loncu

Thompson je problematičan, i možete ići ili ne ići na njegove koncerte. No, pomalo je redikulozno da netko iz Srbije od Hrvatske radiotelevizije traži ispriku zbog snimke koncerta koja je prije neki dan emitirana na Drugom programu te TV postaje. Tko se to dosjetio skupljati jeftine poene na Marku Perkoviću Thompsonu, HRT-u i kakve, u svemu tome, veze ima hip hop, odnosno bend "Beogradski sindikat", doznajte na

Beogradski hip-hoperi "Beogradski sindikat" odlučili su biti poklopac loncu iz susjedstva te sad traže ispriku svega i svakoga što je na HRT-u prikazan koncert Marka Perkovića Thompsona te što su istom koncertu prisustvovali neki, eto, naši dužnosnici. Nejasno je što beogradski bend ima tražiti od televizije susjedne države, ali eto, bože moj, svakome njegova zabava. Ne ulazeći u glazbeno stvaralaštvo navedene skupine, za koju iskreno nisam čuo dok mi nije skrenuta pozornost na njihov proglas, moram kazati da me živciraju. Onako, ljudski i subjektivno.

Nije mi jasno što oni imaju s programskom shemom HRT-a, pogotovo jer ne plaćaju pretplatu, a koliko znam u krajevima onkraj Dunava jako su popularne sapunice prezentirane na hrvatskoj javnoj televiziji. OK, ako je društvu u "Beogradskom sindikatu" (ne bi li se sindikati trebali baviti socijalnim stanjem u svojoj državi, kad su već takvo ime odabrali) mnogo draži izbor za nedjeljno večer bila neka meksička sapunica prikazana na HRT-u, ali nije proglas način da se to iznese. Fino, pisma Službi za odnose s gledateljima i budu dečki s Prisavlja zatupljivali javnost s još više glupih sapunica.

Jasno je da srpska javnost ne može podržavati Thompsona, a pogotovo ne dio publike koji pohodi njegove koncerte. No, gdje je tu mozak da se to komentira na nekoj "službenoj osnovi", pogotovo kada u zemlji iz koje dolaze u Parlamentu sjede deseci zastupnika jedne stranke koji ne kriju da bi sutra ponovno bili za onu famoznu i nekima nikad neprežaljenu liniju Karlobag - Karlovac - Virovitica. Možda Thompsonove poruke i nisu najmirotvornije, ali ima publiku koja je iza njega, može popuniti Maksimir i logično je da HRT pusti snimku. Koju su možda baš zbog osjećaja "Beogradskog sindikata" frizirali pa nema famoznog uvoda u "Bojnu Čavoglave".

Ukratko, Thomspon se ljudima može sviđati ili ne sviđati, ali to je na ljudima države u kojoj pjeva da zaključe. Napominjemo kako ovo nikako nije neka naša obrana Thompsona, jer, prisjetite se, upravo je Lupiga pokrenula pravu lavinu kritika u javnosti, objavivši fotografije spodoba koje su se pojavile na Thompsonovom maksimirskom koncertu. Međutim, ljudi i mužikaši iz susjednih država možda bi prije trebali malo po svom dvorištu ćiriti nego poklapati lonce po komšiluku. Da nije riječ o "Beogradskom sindikatu" možda bi i pomislili kako ovo i nije neko jeftino samopromoviranje u stilu "ja volim otadžbinu" i "društveno sam korektan", ali ovako ...