Autor romana "Koljivo" bogatiji za 100 tisuća kuna!

Božidar Alajbegović

11. studenog 2004.

Autor romana "Koljivo" bogatiji za 100 tisuća kuna!

Iznos od 100 tisuća kuna na vlastitom kontu, osobno, mogu samo sanjati. Kao i većina vas koji ovo čitate. E vidite, netko je tu sumu zaradio pišući. Da, pogađate, kraju je došao još jedan V.B.Z.-ov natječaj za najbolji neobjavljeni roman, a žiri je odlučio da spomenuti zamamni iznos dobiva autor romana "Koljivo", koji se odaziva na ime i prezime

V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman u iznosu od 100 tisuća kuna ove je godine dobio Davor Špišić za svoj roman "Koljivo"! Ovu je vijest obznanio žiri (sastavljen od Miljenka Jergovića, Nenada Rizvanovića, Dušanke Profete, Zorana Ferića i Ivice Ivaniševića) danas, točno u 12 h, na sajmu Interliber.

Špišićev roman "Koljivo" prema riječima člana žirija Nenada Rizvanovića "umješno spaja značajke obiteljskog romana i horrora" što nije za čuditi, jer je Davor Špišić prije dvije godine objavio i zbirku horror priča Kuke za šunke (izdavač Znanje 2001.), a napisao je i horror bajku Badnjak u garaži.

Inače, ovogodišnji je novitet što će se nagrađena knjiga od 17.11. prodavati na kioscima, po cijeni od 24 kune, uz Večernji list, koji je suorganizator nagrade.

Davor Špišić rođen je 1961. godine u Osijeku. Dramatičar je i prozaik. Uz četiri izvedene drame: Dobrodošli u rat! (HNK Osijek, 1992.), Godina dobre berbe (SKUC Osijek, 1998.), Badnjak u garaži (Dječje kazalište u Osijeku, 1999.), Jug 2 (HNK Osijek, 2003.), napisao je i drame Rubnosti, Emilija noću, Kraljevi kraja, Mama Luna, Dry Inn (prema prozi Pascala Brucknera), Kaćuše i Berlin, Charlie te scenske igre za djecu Misija: T, Turbo beba i Badnjak u garaži.

Drame su mu objavljene u knjigama Predigre i Raj bez fajrunta. Za dramu Jug 2 dobio je Nagradu “Marin Držić” za 2001. godinu. Objavio je sljedeća prozna djela: Slavonska krv (u koautorstvu s D. Topićem, 1992.), knjige kolumni Svlačenje smrada (izdavač Meandar, 1994.), Trbuhozborci (izdavač Meandar, 1997.).

Kazališnu praksu vježba i kao dramaturg u institucionalnim i off-produkcijama. Živi i radi u Osijeku kao profesionalni pisac.