Argentinski poučak

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Argentinski poučak

Kako tvrdi dr. Mate Babić, osnivač Hrvatskog instituta za bankarstvo "Hrvatska od svih tranzicijskih zemalja ima najviši stupanj privatizacije bankarstva, kao i Argentina. I u Argentini je gotovo sav financijski sustav u rukama stranaca kao i kod nas. I oni su sve prihode od privatizacije potrošili za državne izdatke. U zadnje tri godine stopa nezaposlenosti u Argentini skočila je na visokih 18 posto, dok kod nas već iznosi 23 posto. Vrijeme je da se zbog svega toga ovdje upali alarmno svjetlo i da ga se ne prekida."
Lijepo je kad te uspoređuju s zemljom karnevala, plaža i nogometa. No ako u zadnje vrijeme gledate TV, primjetili ste da Argentinci uglavnom prosvjeduju, biraju predsjednika, ruše i sastavljaju vlade. Razlog tome je pojednostavljeno rečeno "bankrot" države uzrokovan lošom ekonomskom politikom, zadržavanjem jake domaće valute i enormnim vanjskim dugom.
Ako vas ovo podsjeća na domaće prilike, niste daleko. No mi nemamo samo ova tri elementa, nego i vladu bez ministara koja zadnjih dana posrće svakih par metara. Pitanje je dana kada će uslijedi pad na glavu.
No, ne morate se brinuti jer prema članku u "Novom Listu", Hrvatska ima nove vlasnike.
Te nezahvalne dužnosti sada čvrsto drže vodeći ljudi Intesa grupe, UniCredito/Allianza, HVB Bank Austria, BayerischeLandesbank, Raiffeisenbank, Erste&Steiermärkische Bank, Hypo-Alpe-Adria Bank, te u još moćnijoj vlasničkoj sjeni većine njih, Deutsche Bank. Postoji čak i stručan povijesni primjer takvog stanja koji se zove kolonizacija. Ako vam je takav izraz pregrub, nazovite to kako hoćete, i nadajte se da će šefovi tih velikih banaka biti dobro raspoloženi prema Hrvatima.