Angelina i Brad u Makarskoj by Boris Dežulović

Ivor Car

5. kolovoza 2011.

Angelina i Brad u Makarskoj by Boris Dežulović

Novo(staro)valna hrvatska turistička strategija nije zaobišla ni kolumnu Borisa Dežulovića, baš kao ni iznenadni posjet koji su Sarajevu priredili Angelina Jolie i Brad Pitt. Objasnit će kolumnist Oslobođenja kakav je paradoks što upravo celebrityji odgovaraju definiciji "paradajz turista", jer doplutaju na „nosaču manekenki“ i ne potroše doslovno ništa. „Ako im slučajno i padne na pamet da potroše nešto para u obližnjoj gostionici, gazda će se ozbiljno uvrijediti kad izvade karticu. Puni su oni kao brod, pa ipak će ih gazda počastiti jastogom. I onda oderati Muju i Fatu“, piše

Zvala me nekidan u dva iza ponoći Angelina Jolie da ispriča što joj se dogodilo. Ima ona taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča što joj se dogodilo.

Elem, zvao je nekidan u dva iza ponoći hrvatski predsjednik, onaj, kako se zove, Josip Broz... Josipović, kažem ja. E taj. Nema Angelina taj običaj da se javlja na telefon u dva iza ponoći, ali joj rekli da je hrvatski predsjednik, pa joj bilo malo kao i milo. Dobar dan, kaže on, nije dan, kaže ona, ovdje je noć. Joj, ja zaboravio vremensku razliku, kaže on. Uglavnom, da skratim, zvao je Ivo Josipović da malo dođe, da se vide, to bi mnogo značilo za Hrvate i Hrvatsku. Kad?, u subotu ako može, joj ne može u subotu, što?, u subotu sam u Sarajevu.

Tako je, kad ne može Muhamed brdu, otišlo brdo Muhamedu, i Ivo Josipović se s Angelinom Jolie i Bradom Pittom našao u Sarajevu. Gdje ćemo?, znam jedno fino mjesto, kaže Ivo, i odveo ih u Narodno pozorište. U pozorištu bilo pravo dobro, ali malo podosadno, pa u deset završili kod Kože. Tražili Kožu, kaže konobar Tarik nema Kože, otišao na koncert, sviraju Širli i Feđa u Domu omladine.

Đe ćemo sad? Što ne bi, veli Ivo, kod nas na Jadran, kad ste već tu? Joooj, ne bismo mogli, kaže Angelina. Što?, pita Ivo. Čula sam, kaže ona, da Hrvati ne vole kad im ljudi dolaze iz Bosne.

Tako su Angelina Jolie i Brad Pitt zbrisali iz Sarajeva, i opet zaobišli Hrvatsku. Sad je to već malo i neugodno, kako njih dvoje izbjegavaju Hrvatsku. Po Bosni se skitaju kao UNPROFOR, upadaju ljudima u kuću na kafu, vozikaju se po Crnoj Gori, i u Beogradu su bili, a u Hrvatsku neće. Umjesto njih, Hrvatima dolaze Mujo i Haso sa ženama i djecom.

- Bojler radi, samo kontakt zajebava, pa moraš malo upirati - objašnjava Mujo Bradu Pittu i pritišće prekidač za bojler, pa se okreće Angelini i otvara ormar. - Posteljina je ovdje gore, tu ti je pegla, ostalo znaš.

- Znam, objasnila mi je Fata sve - zadovoljno će Angelina. - Ima li granap?

- Ima, dolje niz ulicu jedan. Ako ne radi, samo zovni, Hajra je gore na spratu. Treba li još nešto?

- Jok - okrene se Angelina Bradu, a on klimne glavom. - To je sve.

- Dobro, ljudi, odosmo mi sad - pozdravi se Mujo, pa se sjeti. - E da: ključeve ostavite kod Kože.

Tako su Mujo i Fata iznajmili svoj stan u Logavinoj Angelini i Bradu, pa otišli u Makarsku. Puna Makarska, huda li paradoksa, Bosanaca, a Angelina i Brad u Bosni. To se valjda zove kozmičkom pravdom.

Paradoks je hudi, naime, što se u Hrvatskoj svakog ljeta, sad već tradicionalno, ponavljaju mali, fašistički skandali sa nekvalitetnim turistima, mahom iz Bosne, što ne troše ništa, nose sa sobom hranu i piće, i samo zauzimaju plaže, umjesto da se na njima, kako su to zamislili hrvatski turistički stratezi, baškare Angelina Jolie, Brad Pitt i ostali oni, kako se zovu, celebrityi.

Paradoks je to hudi zato što upravo celebrityi u potpunosti odgovaraju definiciji "nekvalitetnog gosta" i "paradajz turista". Doplutaju na nekakvom golemom nosaču manekenki, zauzmu plažu - i to doslovno, baš cijelu plažu - i ne potroše okruglo ništa: ne samo da hranu i piće nose sa sobom, nego i kuhara vode. Ako im slučajno i padne na pamet da potroše nešto para u obližnjoj gostionici, gazda će se ozbiljno uvrijediti kad izvade karticu. Puni su oni kao brod - a nije to mali brod - pa ipak će ih gazda počastiti jastogom. I onda oderati Muju i Fatu. I još plakati kako su nekvalitetni gosti.

Hrvatskim turističkim stratezima cilj je, međutim, da umjesto Muje i Fate dođu Angelina i Brad. Istina, oni ništa neće potrošiti, ali će zato biti sjajna reklama. Kad vide da su Angelina i Brad ljetovali u Dalmaciji, doći će i Tom Cruise i Katie Holmes, i Michael Dougas i Catherine Zeta-Jones, i Nicole Kidman s onim svojim folk-pjevačem. Neće ni oni, točno, ništa potrošiti, ali će zato biti sjajna reklama. Kad budu vidjeli da u Dalmaciji ljetuje hollywoodska krema, navalit će na makarske plaže i saudijski i katarski šeici, i ruski oligarsi i kineski nouveaux riches. Neće ni oni, bogu hvala, potrošiti ni cenera, ali kad se tako pročuje da je hrvatski Jadran novo okupljalište svjetske društvene elite, svi će dolaziti u Dalmaciju.

Doći će Angelina, Brad i njihovih dvadesetak balavaca na gradsku plažu u Makarskoj, a na njoj ručnik do ručnika, nemaš gdje nogu staviti. Cijeli Hollywood se prostro po žalu, malo dalje se potukli Will Smith i Jack Nicholson, jer mu je Willov mali neoprezno trčući oborio čašu s viskijem, članovi Bilderberške grupe igraju picigin s velikom plavom Nivea loptom, Roman Abramovič i Oleg Deripaska odmataju masni papir s pohovanim kavijarom i režu paradajz, katarski emir Hamad bin Kalifa sagradio sinu od pijeska business-tower od osam metara pa viče na Lady Gagu da pripazi malo s tim perajama, žena Baracka Obame svađa se s britanskom kraljicom zbog čijeg golemog šešira cijelo jutro nije vidjela sunca, mali Justin Bieber u plićaku neoprezno skuterom otkinuo glavu Bonu Voxu, a Brad Pitt se žali Angelini kako je gužva još gora nego lani.

- Ja bih sad radije bio kod Kože - tužnim će glasom on.

- Budalo - odbrusit će mu Angelina. - Hoćeš da sutra cijeli Hollywood govori kako ovo ljeto nisam bila u Hrvatskoj?

To je otprilike hrvatska turistička strategija. Dovesti sve sa Forbesove liste, podijeliti im džabe ako treba vile, kuće i otoke, ne moraju ništa potrošiti, prihod od turizma iznosit će okruglih nula milijardi eura, ali bit će to sjajna reklama. Kad vide da u Dalmaciji ljetuje krema svjetskog jet-seta, kad vide da Angelina i Brad imaju kuću u Dalmaciji, pohrlit će tamo i oni što na ljetovanje nose pare. Plaže će, ukratko, poželjeti Turaka, al Turaka više biti neće.

- Ima li kafana? - pitat će Mujo razgledajući kuću u Makarskoj, dok Angelina bude pakovala stvari za Sarajevo.

- Jooj, nema - odgovorit će Brad. - Nije to ovdje običaj.

Boris Dežulović, Oslobođenje