Američki način zahvaljivanja

Ivor Car

26. listopada 2002.

Američki način zahvaljivanja

Način na koji Amerikanci mogu iskazati zahvalnost prema svojim junacima, neki mogu nazvati patetičnim ili smiješnim, no u svakom slučaju mora se priznati kako često sadrži određenu dozu originalnosti. Takvo nešto se dogodilo i nakon hvatanja osumnjičenih za snajaperske napade u i oko Washingtona. U vijesti vam donosimo niz fotografija koje će vam zorno pokazati neobičnu zahvalu


Jučer, dan nakon što su sve svjetske agencije objavile vijest koja kaže kako je snajperist, odnosno dvojac snajperista, iz Washingtona konačno uhićen, osvanuo je neobičan prometni znak.

U stvari nije riječ o neobičnom prometnom znaku ukoliko govorimo o američkom standardu, već naprotiv o običnom prometnom znaku sa neobičnom porukom.

Naime, na znaku u okrugu Montgomery u Marylandu kao što vidite i na fotografijama piše slijedeće:
"Načelniče Moose hvala vam. Možemo točiti benzin i naša djeca se mogu igrati".


Tako je na ovaj način izrečena zahvalnost jednoj od 3 500 osoba koje su zadnje vrijeme proveli u konstantnoj potrazi za snajperistom. Moose je rukovodio postrojbama koje su ušle u trag osumnjičenima, a potom ih i uhitile, te je tako sebi osigurao epitet, ne samo lokalnog već i nacionalnog heroja.Ipak postavlja se pitanje hoće li Amerikanci više ikada moći slobodno točiti benzin i hoće li njihova djeca ikada više bezbrižno provoditi vrijeme u igri. Odgovor će dati vječna stara sveznalica - vrijeme.