Domovinski rat u 20 knjiga

iksx@lupiga.com

3. prosinca 2002.

Domovinski rat u 20 knjiga

Domovinski rat će prema najavama dobiti romansiranu verziju povijesti svojih junaka. Kako će sve to skupa izgledati, pitamo se i mi, a kao i vama, preostaje nam samo da pričekamo. Dakle, uskoro na kioscima čitajte

Vinkovačka izdavačka kuća Neobična naklada i samoborski A. G. Matoš pokrenuli su biblioteku koja će izdavati knjige o junacima Domovinskog rata. Namjera je izdavača da u svakom svesku na stotinjak stranica objavi portrete po desetak junaka s ratišta Domovinskog rata od Dubrovnika preko Gospića do Vukovara.
Prva, od zasad predviđenih dvadesetak knjiga, na Tiskovim kioscima pojavit će se već potkraj slijedećeg tjedna, a najavljeno je i kako će se moći nabaviti za, uistinu beznačajnih, 15 kuna po primjerku.
U svakoj od knjiga će se na literarno-publicistički način obraditi istinite priče o junacima Domovinskog rata. Nakana je nakladnika da "na popularan način širi istinu o Domovinskom ratu, štujući žrtvu i doprinos junaka te moralne vrijednosti Domovinskoga rata".
Dok iščekujemo prvu knjigu neizbježno nam se nameće i pitanje hoće li literarno-publicistički pristup obradi teme značiti preuzimanje stila koji je inaugurirao Nenad Ivanković svojim hagiografskim djelom o Anti Gotovini ili će se možda autori prikloniti stilu poznatom iz priča o Bošku Buhi. Nadajući se, ali iz iskustva i ne vjerujući, kako se ipak neće dogoditi ništa od dvije podjednako mučne opcije, moramo biti realni pa pričekati i vidjeti. Možda dobijemo hrvatsku verziju dogodovština petorice prijatelja za odrasle, ili pak izvadka iz registra osumnjičenika haaškog suda, ili ipak dobijemo dostojanstevnu posvetu ljudima koji su nam svojom hrabrošću omogućili da, između ostalog, i gluparamo na raznorazne teme na ovim stranicama.
Za sada je planirano kako će se u biblioteci objaviti ukupno nekih 200-tinjak portreta, a knjige će se na kioscima pojavljivati u dvomjesečnom ritmu.
Hvalevrijednu inicijativu neizvjesne budućnosti pokrenuo je Darko Runtić, ratni izvjestitelj iz istočne Slavonije.