MISA ZA PAVELIĆA (VIDEO): "Ustaše i četnici zajedno ste bježali!"

Ana Benačić

28. prosinca 2014.

MISA ZA PAVELIĆA (VIDEO): "Ustaše i četnici zajedno ste bježali!"

„Pomoz bog četnici“ i „nećete još dugo“ uzvikivali su ljubitelji ustaškog poglavnika Ante Pavelića koji su stigli u Baziliku Srca Isusova u Zagrebu, kako bi nazočili misi zadušnici za ratnog zločinca. Pred crkvom ih je dočekalo sedamdesetak prosvjednika koji su istaknuli kako Pavelić ne spada u hrvatski javni prostor, jasno poručivši što misle o njegovom liku i djelu. Ustašofilima se takve poruke nisu svidjele pa su među prosvjednike bacali petarde i led, te im u dva navrata otrgnuli transparent. Policija je uredno zapisala sve koji su nosili ustaška obilježja, neki su završili u marici, a jedan od policajaca objasnio nam je kako su njemu svi isti - i oni s ustaškim simbolima i oni sa zvijezdama petokrakama.

Na pola puta između simboličnih godišnjica Isusova rođenja i sunećenja, Božića i Nove godine, smjestio se katolički blagdan Nevine dječice. Spomen je to na neznani broj novorođenčadi, koju je kralj Herod dao pogubiti ne bi li među njima likvidirao i tek rođenog kralja Židova, Isusa. No, osim ubijene djece, Hrvatska se mjestimice na ovaj dan prisjeća još jedne smrti, i to nimalo nevinoga čovjeka.

Naprotiv, 28. prosinac je godišnjica smrti kolaboracionista s režimom koji je likvidirao maksimalan broj Židova u vremenski minimalnom razdoblju. Rečeni režim je nacizam, a oplakivani kvisling je, dakako, hrvatski zabludjeli sin Ante Pavelić.


Policiji je svejedno - "U" ili zvijezda (FOTO: Lupiga.Com)

Mjesto radnje je kao i mnogo puta do sad Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Motor ove neobične, cinične misne svečanosti je "isusovac" Vjekoslav Lasić, jedan od posjetitelja nedavne polnoćke održane pred "šatorašima" u Savskoj 66, s koje je don Damir Stojić odaslao poruke mira kazavši da rat nije gotov. Pater Lasić je široj javnosti poznat zbog svojih osobito fleksibilnih poimanja moralnih načela koje propagira Biblija, a formulirao ih je svojom izjavom kako je uvjeren, a ne da samo misli, da je Ante Pavelić danas u raju.

Misa Palmotićeva Ante Pavelić
Pred bazilikom se okupilo sedamdesetak prosvjednika (FOTO: Lupiga.Com)

Ova sramotna liturgija održava se iz godine u godinu u Zagrebu uz prešutno odobravanje Hrvatske biskupske konferencije, trgovinske napore prodavača kalendara s Pavelićevim likom, ali i uz negodovanje građana koji se uoči i za vrijeme mise skupljaju pred bazilikom.

Lani je tako došlo i do sukoba Pavelićevih štovatelja i onih koji sramotnim smatraju izrugivanje s Ustavom, koji Hrvatsku smješta među države koje proizlaze iz borbe protiv fašizma. I ove godine najavljeno je okupljanje građana koji se protive veličanju fašizma u Palmotićevoj i to u 16.45 sati.


Policija je zapisivala i one s ustaškim obilježjima i prosvjednike koji su nosili transparent (FOTO: Lupiga.Cm)

Ispred crkve u Palmotićevoj ulici okupilo se sedamdesetak prosvjednika, a više od stotinu „vjernika“ stiglo je kako bi nazočilo misi za ratnog zločinca. Može se odmah primijetiti da su „ustašoidi“ ove godine nešto stidljiviji. Prodaja kalendara s likom Ante Pavelića je izostala, a na samoj misi, s oltara, nije bilo veličanja ustaškog poglavnika. Iako su u javnom prostoru, štovatelji Pavelića negodovali su zbog fotografiranja, dobacivali pokoji "Za dom spremni", a policajci su popisali osobe koje imaju ustaška obilježja istaknuta na vidljivom mjestu. Jednako tako, policajci su uzeli osobne podatke od prosvjednika koji su nosili transparente.


Čovjek sa Zagrebom "U" srcu kasnije je "čuvao" ulaz u baziliku (FOTO: Lupiga.Com)

U jednom trenutku, petnaestak minuta prije početka mise, jedan je mladić otrgnuo antifašistički transparent koji su istaknuli prosvjednici i potom ga bacio na pod. Policija ga je udaljila i legitimirala. Nakon toga među antifašiste su ljubitelji ustaštva bacili i petardu, te se ponovno okomili na istaknuti transparent, što policija ovaj put nije primijetila premda im se to odigralo "pod nosom". Poglavnikovi sljedbenici potom su bacali led među prosvjednike i krenuli im dobacivati „Pomoz' bog četnici“, na što su antifašisti odgovorili sa: „Ustaše i četnici zajedno ste bježali“.

„Ante Pavelić je ratni zločinac i ne pripada u javni prostor Hrvatske. Odgovoran je za preko 200.000 ubojstava u koncentracijskim logorima za vrijeme Drugog svjetskog rata, od čega je 20.101 u Jasenovcu bilo dijete“, ponavljao je preko megafona aktivist Mreže antifašistkinja Zagreba, dok su „vjernici“ ulazili u baziliku koja je sasvim solidno popunjena.

Misa Palmotićeva Ante Pavelić
Solidno popunjene vjerničke klupe, sa jasno istaknutim ustaškim obilježjima (FOTO: Lupiga.Com)

„Nećete dugo“, prijetnjom uzvratili su Pavelićevi ljubitelji, dovikujući kako je Josip Broz Tito bio ratni zločinac.

Policajac s kojim smo razgovarali kaže da je policija jednako popisala i osobe koje su došle s transparentima, kao i one koji su istaknuli ustaška obilježja.

Misa Palmotićeva Ante Pavelić
Slavko Pavin je propovijedao, a Vjekoslav Lasić je samo naveo kome je misa namijenjena
(FOTO: Lupiga.Com)

„Protiv njih će vjerojatno ići prekršajna prijava. Meni su isti i oni s ustaškim obilježjima i oni sa zvijezdom petokrakom, u mojoj obitelji su ginuli od onih sa zvijezdom na kapi“, rekao je prije nego što nas je za ostale informacije uputio na odnose s javnošću Policijske uprave zagrebačke, otkrivši svoje svjetonazorske poglede na stvari, koji mu očito pri obavljanju profesionalnih zadaća ponekad uzrokuju selektivan vid.


Neki su ustašofili završili i u marici (FOTO: Lupiga.Com)

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com