ZELENA AKCIJA: Naplata po stvarnom, a ne izmišljenom volumenu

A.B.

8. prosinca 2015.

ZELENA AKCIJA: Naplata po stvarnom, a ne izmišljenom volumenu

Aktivisti i aktivistice Zelene akcije su danas ispred zgrade zagrebačke Gradske uprave organizirali prosvjednu akciju kojom su se usprotivili sustavu naplate odvoza otpada u Zagrebu. Naime, prema novom modelu koji se primjenjuje od početka ovog mjeseca, kako kažu u ovoj udruzi, "kućanstva se zamjenjuje s izmišljenim fiksnim volumenom spremnika za miješani otpad i fiksnim brojem odvoza koji ne odgovaraju potrebama građana". Zbog toga većina građana mora plaćati odvoz veće količine otpada nego što zaista proizvede.

"To znači da se nastavlja nepravedna i štetna naplata, a okolišu se nanosi velika šteta zbog nastavka proizvodnje velikih količina miješanog otpada za gomilanje na odlagalištu", upozorili su danas iz Zelene akcije.

Zelena akcija
Zelena akcije je ispred zgrade zagrebačke Gradske uprave organizirala prosvjednu akciju kojom se usprotivila sustavu naplate odvoza otpada u Zagrebu (FOTO: Zelena akcija)

Akcijom je, tvrde organizatori, slikovito prikazan sustav kakav trenutno postoji u Zagrebu temeljen na velikim spremnicima za miješani otpad, te sustav kakav bi trebao biti, a on uz manji spremnik za miješani otpad uključuje i spremnik za biootpad te za reciklante.

„U sustavu kakav trenutno postoji građanima se nameće izmišljen volumen spremnika bez uvažavanja njihovih potreba te su stoga aktivisti istaknuli i transparent 'Naplata po stvarnom, a ne izmišljenom volumenu! 60l ≠ 120l'. Novim modelom naplate, građanima se mjesečni računi više ne izračunavaju po kvadraturi, već na temelju volumena spremnika za miješani otpad i broja odvoza tog spremnika. Problem je da građani ne mogu sami, sukladno svojim potrebama, odabrati veličinu spremnika i broj odvoza. Građanima se nameće izmišljeni volumen spremnika za miješani otpad koji velikoj većini građana nije potreban, kao i fiksno definiran prevelik broj odvoza. To rezultira nepotrebnim izlaskom kamiona i odvozom polupraznih kanti više puta tjedno, a sve u svrhu da se građanima naplate što veći mjesečni računi za otpad“, izvijestili su iz Zelene akcije, ustvrdivši kako su popuste koje je najavio gradonačelnik Milan Bandić i tvrtka Čistoća dobili samo neki građani i to u simboličnim iznosima.

Zelena akcija
Traže sustav koji će pogodovati potrebama građana (FOTO: Zelena akcija)

Osim toga, iz Zelene akcije su upozorili kako građani i dalje nemaju mogućnost da lako i jednostavno odvoje otpad jer se nastavilo s „neefikasanim sustavom odvajanja bez ikakve kontrole u malobrojnim spremnicima raštrkanim po gradu“. Na koncu su zaključili da se radi o nebrizi gradskih vlasti što bi u budućnosti moglo rezultirati novim povećanjem iznosa na računima zbog neispunjenja ciljeva odvajanja i smanjenja odlaganja na odlagalište.

„Stoga tražimo od gradskih vlasti i Čistoće da prestanu poticati proizvodnju velikih količina miješanog otpada i građanima nepravedno naplaćivati otpad kojeg građani uopće nisu niti proizveli. Također, tražimo da se građanima osigura odabir volumena spremnika za miješani otpad ovisno o njihovim potrebama, odabir broja odvoza spremnika za miješani otpad i spremnike za odvajanje reciklanata i biootpada na kućnom pragu“, poručili su tijekom ove prosvjedne akcije smatrajući da bi se na taj način uspostavila kvalitetna i pravedna naplata otpada po volumenu proizvedenog miješanog otpada te bi se građanima omogućilo samostalno formiranje mjesečnih računa kroz odvajanje otpada, pri čemu su se pozvali se na brojne europske i svjetske primjere, poput Milana, Ljubljane, Dresdena, San Francisa, Canberre …

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zelena akcija