ZAVRŠEN POSLJEDNJI „MALOLJETNI“ ZFF: „Ivana Grozna“ odnijela Zlatna kolica

I.F.

17. studenog 2019.

ZAVRŠEN POSLJEDNJI „MALOLJETNI“ ZFF: „Ivana Grozna“ odnijela Zlatna kolica

Posljednji „maloljetni“ Zagreb Film Festival sinoć je završen u službenom dijelu dodjelama nagrada za najbolje filmove prikazane na ovogodišnjem izdanju, sedamnaestom po redu. Pamtit ćemo ga, na sreću, kao najduži ZFF do sada te kao festival na kojem je veliki broj projekcija unaprijed bio rasprodan, ali, nažalost, i kao festival koji se održavao daleko od kina Europa iz kojeg su gradske vlasti „izbacile“ i festival i njegove organizatore, koji osim ZFF-a organiziraju niz zanimljivih programa tijekom cijele godine. 

Glavnu nagradu u vidu Zlatnih kolica, za najbolje dugometražno ostvarenje, dobio je rumunjsko-srpski film „Ivana Grozna“ u režiji Ivane Mladenović.

„Nagradu dodjeljujemo filmskom portretu generacije koja je, čini se, zaglavila u vječnom pubertetu. Prepametni da bi nastavili živjeti kao njihovi roditelji, ali preslabi da bi izgradili novi svijet. Film s lakoćom pronalazi put do srca gledatelja zbog spontanosti i autoironije glavne glumice koja je ujedno i redateljica. Riječ je također o filmu koji se poigrava i pomiče granice između dokumentarizma i fikcije“, naveo je u obrazloženju nagrade festivalski žiri za dugometražni film, u kojem su „sjedili“ mađarska redateljica Ágnes Kocsis, hrvatska redateljica Dana Budisavljević te njihov bosanskohercegovački kolega Elmir Jukić.

Nagrađeni film je inspiriran stvarnim događajima te u njemu glume pravi prijatelji i obitelj redateljice Mladenović, zajedno s njom. Radnja prati srpsku glumicu koja živi i radi u Rumunjskoj, a koja ljeto odlučuje provesti u svom rodnom Kladovu, gradiću na obali Dunava, na samoj srpsko-rumunjskoj granici. Tamo je dočekuju kao veliku zvijezdu, ali već ubrzo počnu kolati prvi tračevi koji sasvim mijenjaju pozicije. 

„Film je inspiriran krizom iz stvarnog života koja mi se dogodila u ljeto 2017. godine. Željeli smo da film ima terapeutski učinak, pa sam pozvala svoje prijatelje i porodicu da još jednom zajedno proživimo te trenutke pred kamerom“, objasnila je na ZFF-u Ivana Mladenović koja film još uvijek nije prikazala u Kladovu gdje ga zasigurno s nestrpljenjem iščekuju. Inače, „Ivana Grozna“ premijerno je prikazana na festivalu u Locarnu gdje je osvojila Posebnu nagradu žirija u programu „Cineasti del presente“.

U kategoriji dugometražnog filma dodijeljeno je i posebno priznanje, a njega je zaslužio kolumbijski film „MonosAlejandra Landesa koji je kolumbijski kandidat za Oskara. Film tematizira kaos i besmisao rata, iz jedinstvene perspektive adolescenata s puškama.

Što se tiče kratkometražnog filma, tu je žiri u sastavu - scenarist Stefan Bošković, direktorica Klasik TV-a Maja Jelisić Cooper i redatelj Mladen Stanić – nagradu Zlatna kolica u međunarodnom programu dodijelio filmu „Posljednja slika o ocu“, srpskog redatelja Stefana Đorđevića. Film je u kratkom roku, uz ovu, osvojio nekoliko vrijednih nagrada poput „Srca Sarajeva“ na Sarajevo Film Festivalu i Nagradu mladog žirija u Locarnu. Potresna je to priča o teško bolesnom ocu koji mora pronaći dom za svog sina osnovnoškolca. 

Posebno priznanje u ovom programu žiri je dodijelio kinesko-francuskom filmu „Odustajanje“ redatelja Qiu Yanga.

U programu „Kockice“, gdje su kao i uvijek prikazivani samo domaći filmovi kratkog metra, nagradu je osvojio film „Druker“, Rine Barbira

„Vještim spajanjem komedije i socijalne kritike, 'Druker' iznosi stiliziranu, ali ipak uvjerljivu priču o odrastanju jednog srednjoškolca. Redatelj precizno razvija radnju koja mladića dovodi pred sukob s okolinom kojoj se silno trudi pripadati“, stoji u obrazloženju žirija, koji je dodijelio i posebno priznanje u ovom programu, i to filmu „Južno voćeJosipa Lukića.

Film „Jojo Rabbit“ novozelandskog redatelja Taikae Waititija, koji je svojevrsni hit ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala s obzirom da je imao dvije projekcije i za obje se očajnički tražila ulaznica više, dobio je nagradu publike. Naime, film je prikazan u programu „Ponovno s nama“, a zagrebačka publika koja već godinama na ovom festivalu prati Waititija i njegove filmove, nagradu „Zlatni bicikl“ dodijelila je upravo njegovome filmu. Prosječna ocjena publike za „Jojo Rabbita“ iznosila je čak 4,82. Inače, bilo je to prvi put da je publika dodijelila ovu nagradu, pa će tako ovogodišnji ZFF biti zapamćen i po tome. 

Čast da zatvori službeni dio 17. Zagreb Film festival imao je film „Bosonogi carJessice Woodworth i Petera Brosensa, koji je prikazan izvan konkurencije. Film je u cijelosti snimljen u Hrvatskoj i u hrvatskoj koprodukciji.

Dašak dobre festivalske atmosfere možete pokupiti još danas kada će se u Kinu Tuškanac, Muzeju Suvremene umjetnosti, Kulturnom centru Travno i Narodnom sveučilištu Dubrava održati još nekoliko projekcija. Što i kada možete pronaći na ovom linku

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ZFF/Samir Cerić Kovačević