VELIKIH PET - INDIREKT MUSIC&ART FESTIVAL: Što ove godine donosi prvi istarski festival nezavisne glazbe

Lupiga.Com

4. travnja 2017.

VELIKIH PET - INDIREKT MUSIC&ART FESTIVAL: Što ove godine donosi prvi istarski festival nezavisne glazbe

Prvi istarski festival nezavisne glazbe „Indirekt Music&Art Festival“ ove godine slavi svoj peti rođendan. Festival se održava od 1. do 4. lipnja u savudrijskom kampu Veli Jože, nedaleko Umaga, a svoje mjesto već su ranije rezervirali prvi izvođači - Sir croissant (BIH), Jakob Kobal (SLO), Sofie from Seattle (SR), Cari Cari (AT) i Mile me Deaf (AT).

„Već petu godinu zaredom probiremo po regionalnoj i europskoj sceni ne bi li vašim ušima i očima pružili sasvim novi doživljaj. Ovogodišnji line up se polako puni, a prvih pet najavljenih bendova svojom će nježnošću pronaći put preko uha do srca slušatelja“, najavljuju organizatori. 

Iz „Indirekt Music&Art Festivala“ sada su predstavili i novih pet izvođača iz regije, objašnjavajući da je ovo samo početak, jer nova glazbena imena, ali i umjetnice i književnici stižu već uskoro. 

„NT Wave w. FEN su nesvakidašnji duo hrvatske glazbene scene. NT Wave, odnosno Valent Samardžija, treba samo gitaru, pedalu i pick up - uređaj u obući, da bi na originalan i kreativan način glazbeno improvizirao. Suradnju s vokalnom solisticom Fen započeo je na koncertu u Novalji, kad je s njim otpjevala jednu dionicu. Svaka pjesma ovog dua je unikat, a njihovi koncerti nerijetko se pretvaraju u techno party koji se žanrovski prelijeva iz otvorenih širokih stereo ambijentala do usko definiranih plesnih groovija sa mantričnim elementima“, predstavljeni su prvi od najavljenih regionalnih izvođača.

„Već sedam godina top ljestvice i pozornice diljem Europe pali Torul - alternativni tročlani industrial/synthpop bend iz Slovenije koji je osnovao poznati glazbenik, producent i DJ Torulsson. U pratnji klavijaturiste Boruta i novog šarmantnog pjevača Maja, koji se odmah uklopio natprosječnim vokalnim mogućnostima, u Umag dolaze predstaviti najnoviji album simbolično nazvan Reset. Ovo je za njih kraj jedne ere, a početak novog razdoblja. Preporučamo ljubiteljima White Liesa, Depeche Modea, melankoličnog darkwavea i plesnog elektro-popa“, stoji u festivalskoj najavi za Torul.

„Iz zemlje Sir Croissanta, stiže nam i GROZNYCORP., tročlani elektro garage pop bend, okupljen kao nastavak benda Grozny. Danas ga čine Fadil, Faruk i Mirza. Prvi album 'How To Forget The Missing Pieces' objavili su krajem 2016. pod beogradskom etiketom Lampshade Records. Pjesme su im prožete melankolijom i melodičnim vokalom uz prisutnu dihotomiju tako da svaku pojedinu melodiju i stihove možete dvojako osjetiti i protumačiti. Iz pouzdanih izvora smo saznali da su im nastupi spektakularni. Preporučamo ljubiteljima riječke grupe Jonathan“, kratka je najava trećeg imena s popisa.

„His Clancyness je kanadsko-talijanski eksperimentalni pop-rock bend iz Bologne iza kojeg stoji Jonathan Clancy. Internet blogovi su ga počeli zamjećivati još 2009. dok je bio lo-fi projekt 'iz spavaće sobe'. Prijatelji Giulia, Jacopo i Nico mu se uskoro pridružuju na synthu, bubnjevima i bassu čime postaju punokrvni bend. Pjesme su im žanrovski raznolike, od sanjivih melodija i shoegazea do psihodeličnih struktura, art rocka i post punka. U Umag dolaze promovirati najnoviji album Isolation Culture. Ukoliko ih niste uhvatili u veljači u klubu Klub., Indirekt je idealna prilika da nadoknadite propušteno“, ukratko su iz organizacije Festivala predstavili His Clancyness.

„Grupa Ti je psihodelični dream pop duo iz Beograda koji čine Makedonci Ilija (gitara, bass synth, vokal) i Trajče (elektronski bubanj, vokal). Od skromnih početaka i proba u dnevnoj sobi Ilijinog stana, dvojac je s albumima 'Vidimo Se' i 'Život u Dvoje' učvrstio poziciju regionalnih miljenika. Jednostavni hipnotizirajući tekstovi, opijajuća poezija i dvoglasje obuzimaju i stvaraju ugodnu atmosferu. Idealan su soundtrack za lijena kišna popodneva provedena sa suhe strane prozora ili kasna buđenja u danu bez mnogo obaveza“, kaže se za posljednje najavljeno ime.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Indirekt