RAZBIJANJE MITOVA: Tvornica laži Romana Leljaka

I.F.

9. veljače 2017.

RAZBIJANJE MITOVA: Tvornica laži Romana Leljaka

Ovoga su tjedna predstavnici MOSTa u Hrvatskom Saboru ugostili slovenskog publicista Romana Leljaka, a kako bi se s njime konzultirali o pitanju otvaranja građe Hrvatskog državnog arhiva do konca 1990. godine. HRT je u svom prilogu Leljaka nazvao „vodećim slovenskim istraživačem“, a Antifašistički vjesnik donosi i neku drugu sliku Leljaka, kako bi se javnost upoznala s pravim dosezima tog „vodećeg stručnjaka“.

„S obzirom na profil stručnjaka kojeg Božo Petrov dovodi da ga savjetuje o zakonskim izmjenama, nije teško ni predvidjeti u kojem smjeru Petrov očekuje da buduće 'argumentirane rasprave' teku“, piše Antifašistički vjesnik, referirajući se pri tome na tekst povjesničara Milana Radanovića, koji je primijetio kako Leljak u svojim javnim istupima iznosi krupne faktografske neistine. 

Kao primjer se navodi Leljakova tvrdnja da je u Sloveniji tijekom svibnja 1945. godine ubijeno barem 146.000 Hrvata. Naime, argumentira Radanović, Oružane snage Nezavisne Države Hrvatske početkom svibnja 1945. godine nisu imale ni približno toliko vojnika, pozivajući se pri tom na činjenicu kako su ubojstva hrvatskih civila u Sloveniji bila „vrlo sporadična i malobrojna u odnosu na ukupan broj ubijenih“. Napominje se i kako je prema demografskim procjenama Vladimira Žerjavića tijekom cijelog rata i poraća poginulo 125.000 pripadnika svih kvislinških postrojbi s područja NDH, od čega 50.000 nakon svibnja 1945. godine.

Milan Radanović
Radanović - netočno je i to da je među ljudskim ostacima u Hudoj Jami pronađeno deset posto ženskih kostura, s obzirom da je prema nalazima forenzičara od 778 ekshumiranih ostataka, ženskih tek oko 20 (FOTO: Lupiga.Com)

„Roman Leljak je amater, a uz to on i laže. Njegova referenca da u Sloveniji počiva 140.000 Hrvata poginulih nakon Drugog svjetskog rata naprosto je lažna. On spominje kao referencu treću stranicu knjige autora generala Koste Nađa o završnim operacijama, no ta brojka ne nalazi se ni na trećoj stranici, ni uopće u toj knjizi“, primijetio je povjesničar Tvrtko Jakovina prilikom nedavnog gostovanja u emisiji Tihomira Dujmovića emitiranoj na HRT-u, gdje mu je sugovornik bio Andrija Hebrang.

„Činjenica da se radi o falsifikatoru ne sprječava Dujmovića da još jednom u svoj 'zabavni show program' pozove Romana Leljka u kojoj on nastavlja s iznošenjem lažnih brojki i izvora, ovaj put o 200.000 do 250.000 vojnika Hrvatskih oružanih snaga (nastalih spajanjem domobrana i ustaša op.a.), koji su se povlačili prema Bleiburgu. Takve sulude brojke u svibnju 1945. ne mogu se naći ni u najgoroj literaturi koju je proizvela viktimologija ustaške emigracije kao što je ona Ivana Prcele 'Operation Slaughterhouse' gdje se govori o 150.000 HOS-ovaca koji bježe u Austriju. Kao referenca s kakvom literaturom ga uspoređujemo navedimo da se u njoj napuhuje broj 'žrtava hrvatskog holokausta' na čak 600.000. Leljak je tu malo blaži od viktimologa Prcele, pa kod Dujmovića prošli tjedan iznosi podatak da je tijekom 1945. likvidirano 500.000 ljudi“, rezimira Antifašistički vjesnik.

Podsjeća se i na Leljakovo gostovanje na televiziji N1, od ponedjeljka, gdje je izjednačio antifašiste i naciste, ustaške simbole s „duhom hrvatstva", neargumentirano tvrdio da je „za dom spremni" postojao kao pozdrav prije ustaša, iznio brojku o 200.000 pobijenih Hrvata u poraću 1945. godine…

Crna legija
Podaci o demografskim gubicima govore da je 192.000 broj ukupno stradalih Hrvata tokom cijelog rata i poraća, od čega poginuli partizani Hrvati čine 40.000 stradalih, 12.000 Hrvati u fašističkim logorima, 40.000 civila žrtava rata, a 50.000 Hrvati u OS NDH koji su ginuli i na istočnoj fronti (FOTO: Wikipedia)

„Nasuprot tome podaci o demografskim gubicima govore da je 192.000 broj ukupno stradalih Hrvata tokom cijelog rata i poraća, od čega poginuli partizani Hrvati čine 40.000 stradalih, 12.000 Hrvati u fašističkim logorima, 40.000 civila žrtava rata, a 50.000 Hrvati u OS NDH koji su ginuli i na istočnoj fronti. Kao što vidimo iz svega navedenog Leljak je majstor za napumpavanje cifri s izmišljenim referencama. Koliko god vam stotina tisuća mrtvih ustaša zatreba za koju god prigodu on će ispaliti mnogostruko napuhane brojke koje njegova publika voli kako bi nahranili svoju mržnju“, stoji u tekstu gdje se navodi kako je Leljak trenutno na turneji povodom promocije filma „Huda jama“ koji se prikazuje po Kaptolu i po sjemeništima u organizaciji istih onih koji su promovirali i prikazivali notorni falsifikat Jakova Sedlara, „Jasenovac- Istina“.

LAŽIRANA POVIJEST: Sedlar – „Naslovnicu sam kupio od nekih lopova u Beogradu“; struka – „ovo je skandal“

OTKRIVAMO - JASENOVAC-FOTOŠOPIRANA ISTINA: Sedlarov udarni argument o plivanju leševa uzvodno je loša montaža

"PRESUDA DRAŽI JE TRIJUMF LIBERALNE SRBIJE": To što je ideologija četništva u svojoj biti rasistička ovdje više nije bitno

MLADI INTERVJUIRAJU: Milan Radanović - "Kolaboracija je zločin - dan okupacije značio je smrt stotina, pa i hiljada ljudi"

„Druga Leljakova laž ta je da su u Hudoj jami, sada već epitomu tzv. 'hrvatskog stradanja', ubijena djeca, iako na tom lokalitetu nisu pronađeni posmrtni ostaci maloljetnih osoba. On, ovisno o potrebi, za svoju domaću publiku tvrdi da su sve žrtve Slovenci, dok prilikom gostovanja u Hrvatskoj govori da su žrtve u Hudoj jami 'hrvatski vojnici'“, piše Vjesnik. 

Radanović pak podsjeća na činjenice i rezolutno navodi da u Hudoj jami nisu ubijana djeca, objašnjavajući da ta vrsta manipulacije predstavlja pokušaj apela „na emotivnu indignaciju i poistovjećivanje s navodnim žrtvama“. Potkrjepljuje to istraživanjima prikrivenih grobnica u Sloveniji, u kojima leže ostaci osoba koje su ubili partizani 1945. godine, istraživanja koja su provođena puna dva desetljeća i koja nisu potvrdila propagandne teze ustaške emigracije o ubijanju hrvatske djece.

Huda jama
„Prisustvo ženskih skeleta predstavlja dokaz da su u Hudoj Jami ubijani civili, što je podatak koji nimalo ne ide u prilog pobjedničkoj vojsci“, navodi Radanović (FOTO: portalnovosti.com)

„Ta činjenica ne predstavlja problem Leljaku, koji je u više navrata u hrvatskim medijima i javnosti ponovio da su komunisti u Sloveniji ubijali hrvatsku djecu“, rezimira Radanović, razbijajući još jedan novostvoreni mit – da su osobe ubijene u Hudoj Jami likvidirane na način da su žive zazidane

„Ta tvrdnja polako prerasta u moderni antipartizanski mit, iako je na najbolji način demantuju pisanja Tomaža Zupanca, profesora ljubljanskog Medicinskog fakulteta koji je rukovodio ekipom forenzičara koja je vršila iskopavanja u Hudoj Jami i analizu skeleta“, piše Radanović, pa objašnjava da je netočno i to da je među ljudskim ostacima u Hudoj Jami pronađeno deset posto ženskih kostura, s obzirom da je prema nalazima forenzičara od 778 ekshumiranih ostataka, ženskih tek oko 20.

„Prisustvo ženskih skeleta predstavlja dokaz da su u Hudoj Jami ubijani civili, što je podatak koji nimalo ne ide u prilog pobjedničkoj vojsci“, navodi Radanović.

„Proizvodnja dezinformacija i notornih laži Leljakov je dugogodišnji modus operandi. Kao što je prošle jeseni pisao Anej Korsika, taj je bivši pripadnik Kontraobavještajne službe JNA još 1989. godine optužen za 'krađu tehničke opreme, nezakonito snimanje i krađu određenog novčanog iznosa' te osuđen na 14 mjeseci zatvora. Nakon odslužene kazne bacio se u poduzetničke vode kao izdavač časopisa za alternativnu povijest, a potom i kao diler automobilima na leasing. Zbog pronevjere u potonjem poduzetničkom poduhvatu u Austriji mu je zabranjeno poslovanje, a u Sloveniji je optužen, osuđen i zatvoren. Za nešto preko milijun eura koliko je 'zamračio' austrijskim leasing kućama i svojim klijentima osuđen je na tri i pol godine te je prijevremeno pušten 2012. godine“, podsjeća Antifašistički vjesnik na Leljakov „background“

Spomenuti Anej Korsika pisao je i kako je Leljak u Mariboru, gdje je živio, postao poznata osoba, svojevrsni celebrity playboy koji se vozio u crvenom Lamborghiniju i viđao s atraktivnim mladim djevojkama.

„Leljak nema formalno obrazovanje, pa ni njegove knjige nemaju prihvaćenu historiografsku formu, a neke od njih u osnovi nalikuju telefonskim imenicima, odnosno sadržavaju samo popise imena navodnih bivših suradnika UDBE“, piše Korsika, podsjećajući i na slučaj kada je Janez Janša, bivši slovenski premijer i šef desničarske Slovenske demokratske stranke. Leljaka optužio da mu je postavio prislušni aparat u stan

„Bilo da se radi o autima na kredit, borbi protiv 'udbaša' ili iskapanju grobnica kolaboracionista, njegove žrtve uvijek su oni koji nekritički prihvaćaju njegove tvrdnje kao ozbiljne. Pritom nije nevažno da se njegovi pokušaji dobivanja medijske pažnje ili brze zarade uglavnom svode na gaženje preko leševa, bilo onih iz Hude jame ili onih iz nešto novijeg vremena“, zaključio je Korsika.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube