PRVI FIJUK: Očekujte eksploziju bizarne estetike i sve časopise koje ste obožavali

N.K.

20. travnja 2017.

PRVI FIJUK: Očekujte eksploziju bizarne estetike i sve časopise koje ste obožavali

Prvi sajam malih izdavača, Fijuk Zagreb, održat će se ove subote, 22. travnja, u Galeriji Greta, smještenoj u zagrebačkoj Ilici na kućnom broju 92. Početak sajma malih, ali vrijednih izdavača, najavljen je za točno u podne, sa završetkom u ponoć.

“Fijuk je sajam malih izdavača - onih koji tiskaju / printaju / fotokopiraju / umnažaju, dakle, objavljuju knjige, stripove, časopise, fanzine, tejpove, plakate... Izdavali bi ih i kad bi se sve potpore ovog svijeta ukinule (tim češće!), sve državne institucije propale (tim više!) i raspali se svi regularni distribucijski lanci (tim šire!). Fijuk je direktna distribucija i direktni kontakt“, objašnjavaju organizatori Fijuka, Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) koja se ovog posla uhvatila u suradnji s beogradskim festivalom Novo doba koji se već okušao u organizaciji beogradskog Fijuka.

Cilj je, navode iz MAZ-a, regionalnu publiku povezati s izdavačima i proizvođačima koji izvan standardnih tokova proizvodnje i distribucije „grade svoje paralelne svjetove, pletu nezavisne mreže i stvaraju nove odnose“. 

Fijuk Zagreb
Dvanaest sati Fijuka (ILUSTRACIJA: Fijuk Zagreb)

„Očekujte ukrštanje politike i umjetnosti, subverziju teorije, eksploziju bizarne estetike, narativne tokove i vizualne eskapade. Sajam izdavača, izložba časopisa, muzički kolektivi i tvrda žurka ― u 12 sati trajanja prvog zagrebačkog Fijuka“, poručuju.

Detaljni program možete pronaći na ovom linku, a sajam je zamišljen i kao izložba „svih časopisa koje smo obožavali“, koja će potrajati do 20 sati, a potom slijedi muzički program. Najavljeno je kako će nastupiti Nomad Jam, „putujući anarho-muzički kolektiv“, u čijoj svirci mogu sudjelovati svi koji dođu. Tu su i DJ's Krile & Žika, „strastveni sakupljači i revni vrtitelji muzičkog blaga“.

Od izdavača će se predstaviti (a mi vam ih predstavljamo linkovima na njihove web ili facebook stranice) - Anarhija/Blok 45, BRID, Centar za ženske studije, Libra Libera, Što čitaš?, This Town Needs PostersDAF, Komikaze, Slušaj najglasnije, Sito(S)tisak Zadruga, Mreža antifašistkinja Zagreba, STAF (Splitski antifašisti), Novo doba / FIJUK BG, Grejpfrut, Igor Hofbauer, Miron Milić i Barbara Matejčić.

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: Igor Hofbauer