PRONAĐI SVOJ FILM: Jedan i jedini – otvara se Zagreb Film Festival

I.F.

11. studenog 2018.

PRONAĐI SVOJ FILM: Jedan i jedini – otvara se Zagreb Film Festival

Večeras se u Kinu Europa otvara 16. Zagreb Film Festival. Šesnaest godina ovaj će "tinejdžer" proslaviti uz toplu filmsku priču o ljubavi „Voljeni“, koja gledatelje vodi u jednu kaotičnu obitelj iz predgrađa brazilske metropole Rio de Janeira. Kako je najavljeno uz brojna poznata lica iz svijeta filma na svečano otvaranje stiže i redatelj te koscenarist ovoga filma Gustavo Pizzi.

U osam festivalskih dana zainteresirani gledatelji, a takvih u Zagrebu zasigurno ima, moći će pogledati preko 100 filmova u 12 programa, a tu su i brojni filmski razgovori, predavanja i radionice. Također će na Zagreb Film Festival stići više od 100 filmskih gostiju sa svih strana svijeta.

"Uz Gustava Pizzija, upoznat ćemo jednu od najznačajnijih europskih producentica Marianne Slot ('Halla ide u rat'), redatelja Ognjena Glavonića i ekipu njegovog filma 'Teret' predvođenu glavnim glumcem Leonom Lučevim, talijansku redateljicu Costanzu Quatriglio ('Kao da je moj sin') i glavnu glumicu Tihanu Lazović, Bobu Jelčića ('Sam samcat') i glavne glumce Rakana Rushaidata i Mikija Manojlovića, Saru Hribar i Marka Šantića ('Lada Kamenski'), peruanskog redatelja Alvara Delgada Aparicia L. ('Retablo'), bh. redateljicu Aidu Begić ('Ne ostavljaj me') i producenta Phillipea Avrila ('Manta Ray')", objašnjavaju organizatori ovog sjajnog zagrebačkog festivala s kojim je Lupiga od samog početka

Već u ponedjeljak na platnima ZFF-u pojavit će se velika glumačka imena, među kojima su i Carey Mulligan i Jake Gyllenhaal u drami „Divljina“, debitantskom ostvarenju Paula Danoa. Domaćoj publici dobro poznata Tihana Lazović nosi talijanski film „Kao da je moj sin“, dok u filmu „Tel Aviv gori“ imamo priliku vidjeti sjajnog Kaisa Nashifa koji je za ulogu simpatičnog stažista TV sapunice nagrađen na festivalu u Veneciji.

Iz Zagreb Film Festivala najavljuju kako će utorak biti dan očinske ljubavi, čime se referiraju na teme drame „Ne ostavi traga“ (Debra Granik, u programu Ponovno s nama) i „Sam samcat“ (Bobo Jelčić, u glavnom programu). Naime, te filmove nose tate i njihova ljubav. 

Voljeni
Smotra sjajnog filma počinje odlaskom u jedno kaotično obiteljsko gnijezdo iz predgrađa Rio de Janeira (FOTO: ZFF)

"Berlusconijevska srijeda na ZFF-u donosi čak dvije priče o bivšem talijanskom premijeru – 'Loro' Paola Sorrentina (Velikih 5) i 'Kajman' Nannija Morettija (Tajkuni: Jučer, danas, sutra). Četvrtkom se ZFF bavi važnim temama - na rasporedu je hrvatska premijera filma 'Teret' o zataškavanju ratnih zločina u Srbiji za vrijeme Miloševićeva režima i novi film Laszla Nemesa, 'Prije mraka', kojim autor sjajnog prvijenca 'Saulov sin' upozorava na prijetnje totalitarizma nad Europom. Vizualno raskošni petak na meni ZFF-a donosi dva filma koja se moraju gledati na velikom platnu - tajlandski 'Manta Ray' i peruanski 'Retablo', a u subotu se festival zatvara filmom 'Sidro i nada' u društvu dive Geraldine Chaplin. ZFF traje i dan nakon zatvaranja pa je tako nedjelja rezervirana za prvi odlazak u kino za najmlađe i reprize naslove iz glavnog i popratnih programa", navode iz ZFF-a.

Zanimljivo je i kako ove godine, osim u Zagrebu, u ovogodišnjim filmovima sa Zagreb Film Festivala mogu uživati i u drugim gradovima. Pa nabrojimo ih redom, dakle ZFF gostuje i u Velikoj Gorici, Samoboru, Puli, Splitu, Hvaru, Dubrovniku, Varaždinu, Ivancu, Koprivnici, Bjelovaru, Daruvaru, Slatini, Đakovu, Omišu i Supetru. Naime, od 15. do 18. studenog u pobrojanim će se gradovima održati projekcije nekih filmova iz Glavnog programa, ali i iz dječjeg programa Bibijada, kao i selekcije domaćeg kratkometražnog filma Kockice.

Više o svemu pronađite na službenim internetskim stranicama festivala - zff.hr.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ZFF