PRANJE SAVJESTI U MEDITERANU: Umjesto za spašavanje, Europa se odlučila za napad

Sanja Despot / Forum.tm

25. travnja 2015.

PRANJE SAVJESTI U MEDITERANU: Umjesto za spašavanje, Europa se odlučila za napad

Umjesto prave misije spašavanja migranata koji se morskim putem upute prema Europi te dogovora o njihovom pravednom raspoređivanju po Europi, europski čelnici ojačali su postojeću misiju nadzora granica i najavili vojnu akciju protiv krijumčara. Među 28 preživjelih iz najveće nesreće na Mediteranu u kojoj je u nedjelju poginulo više od 800 migranata, migranti su iz Malija, Eritreje, Bangladeša, Sierra Leonea, Gambije, Obale Bjelokosti, Senegala i Somalije. Odakle su oni koji su u četvrtak položeni u zajedničku grobnicu na Malti, ne zna se. Uz muslimanski i kršćanski obred pokopani su posmrtni ostaci 24 osobe nepoznatog identiteta. Svi ostali potonuli su u more.

Prije tog tragičnog putovanja, mjesec su dana čekali na jednoj farmi u okolici Tripolija, a krijumčarima su za prijevoz platili između 700 i 7000 dolara po osobi. Gužva s priljevom migranata tolika je da se čeka tjednima, pa i mjesecima. Procjene o onima koji će u narednim mjesecima krenuti prema Europi kreću se od pola do jednog milijuna.

Najtranzitniji put je onaj preko Libije, ali mnogi od njih dobro se iskeširaju prije nego se dokopaju Libije jer se duž raznih ruta razvio biznis, često jedini funkcionirajući način zarade. I u danima nakon nedjelje izbjeglice su nastavile tonuti na putu sa sjevera Afrike prema Europi. U zadnjih 10 dana poginulo ih je ukupno tisuću. a nekoliko stotina ih je i spašeno na putu za Italiju i Grčku.

Šokirani medijskim prikazima katastrofe, čelnici Europske unije u četvrtak su održali žurni krizni summit na koji je svaki od europskih vođa došao s nekim obećanjem. Postojećim operacijama koje djeluju uz obalu Italije i Malte u sklopu nadzora vanjskih granica Unije - Tritonu i Posejdonu obećan je trostruko veći budžet, ali njihov mandat nije promijenjen iz nadzora granica u spasilačku misiju.

Tekst u cijelosti možete pročitati na portalu Forum.tm.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Kamel Deriche