POLJACI PROTIV GORANA BREGOVIĆA: Otkazali mu nastup zbog izjava na Krimu

Lupiga.Com

10. travnja 2015.

POLJACI PROTIV GORANA BREGOVIĆA: Otkazali mu nastup zbog izjava na Krimu

Fondacija Festival mira, organizator antiratnog glazbenog festivala koji se svake godine održava o poljskom Oswiecimu, objavila je jučer da otkazuje planirani nastup Gorana Bregovića zbog njegovih izjava danih na Krimu, poluotoku kojeg je Rusija anektirala prošle godine. Poljaci su jedan od najustrajnijih saveznika Ukrajine u građanskom ratu između Ukrajinaca i proruskih snaga. Podsjetimo, uz ovaj grad na jugu Poljske, gdje se održava festival na kojem je Bregović trebao nastupiti, Nijemci su u Drugom svjetskom ratu izgradili logor smrti Auschwitz-Birkenau te u njemu ubili 1,1 milijun ljudi, od čega milijun Židova.

„Festival života u Oswiecimu zalaže se protiv rata i svih formi agresije, rasizma, antisemitizma i kršenja ljudskih prava“, stoji u izjavi organizatora festivala objavljenoj na njihovoj internet stranici. Organizator festivala osudio je Bregovićeve izjave koje je jedan od najpoznatijih balkanskih glazbenika dao 26. ožujka, nakon nastupa na koncertu u krimskom gradu Sevastopolju. Tom prilikom Bregović je govorio u korist Rusije, ustvrdivši da bi se Zapad morao liječiti od svoje paranoje.  

„Bregovićeve izjave nakon koncerta na nezakonito pripojenom teritoriju i odbijanje da osudi rusku intervenciju u Ukrajini u suprotnosti su s vrijednostima koje njeguju i zastupaju organizatori Life festivala. Zato smo odlučili otkazati njegov nastup planiran na ovogodišnjem izdanju festivala u lipnju“, poručuju organizatori iz Oswiecima

Bregović je na festivalu trebao nastupiti s poljskom glazbenom zvijezdom Kayah, s kojom je u Poljskoj 1999. godine snimio jedan od najpopularnijih poljskih glazbenih albuma svih vremena, prodan u 700.000 primjeraka. Bregović i Kayah, po prvi put nakon 16 godina, trebali su zajedno nastupiti 20. lipnja na stadionu MOSiR, u okviru Life festivala. Na njihovom posljednjem nastupu, 1999. godine u Varšavi, bilo je prisutno 50.000 ljudi. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: commons.wikipedia.org