PAZI, PAZIN: Kolindu smjestili pokraj Titove biste i otpjevali 'O, bella ciao'!

Lupiga.Com

8. svibnja 2015.

PAZI, PAZIN: Kolindu smjestili pokraj Titove biste i otpjevali 'O, bella ciao'!

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Zoran Milanović u petak su u Pazinu nazočili zajedničkoj svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u pazinskom Spomen domu, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom. Zbor u skupštini Istarske županije otpjevao je Bella Ciao i Marš istarske brigade, a sve u nazočnosti predsjednice čiji je čin izbacivanja biste Josipa Broza Tita s Pantovčaka osuđen. Štoviše, predsjednica se skupu obratila s pozornice ukrašene upravo bistom maršala Tita.

Predsjednik Saveza antifašista Istre Ravnić je u kratko izjavi za novinare prije same sjednice rekao kako je antifašizam trajno opredjeljenje istarskog čovjeka te je izrazio zadovoljstvo što su se i predsjednica i premijer odazvali današnjoj svečanosti u Pazinu.

"Ovo je presudan povijesni datum za ljudsku civilizaciju, a nije slučajno što 9. svibnja ujedinjena Europa obilježava i kao Dan Europe", dodao je, prenosi portal televizije N1.

U izaslanstvu hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović je bio i njezin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić dok su u Vladinom izaslanstvu uz premijera Milanovića bili i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ministar turizma Darko Lorencin.

Prije svečane sjednice Grabar Kitarović i Milanović položili su vijence i zapalili svijeće u Parku narodnog ustanka.

Istarski antifašisti osudili su uklanjanje biste Josipa Broza Tita s Panovčaka te su na svečanoj sjednici poručili da "takvog poput Tita danas možemo samo sanjati".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: N1