OBNOVA ZAGREBAČKIH STUDENTSKIH DOMOVA: Studenti se useljavaju u siječnju - cijene smještaja skuplje

A.B.

24. prosinca 2015.

OBNOVA ZAGREBAČKIH STUDENTSKIH DOMOVA: Studenti se useljavaju u siječnju - cijene smještaja skuplje

Skoro 28 godina bilo je potrebno da se studentske sobe u studentskim naseljima "Stjepan Radić", popularna Sava i "Cvjetno naselje" obnove, jer u njih gotovo da nije ulagano još od zagrebačke Univerzijade koja je održana 1987. godine. Dakle, gotovo tri desetljeća kasnije, razlog obnove je identičan. Opet se standard zagrebačkim studentima diže zbog Univerzijade, odnosno Europskih sveučilišnih igara koje će se 2016. godine održati u Zagrebu i Rijeci. 

Projekt rekonstrukcije studentskih naselja, vrijedan gotovo 300 milijuna kuna započeo je u kolovozu 2015. godine, a završen je i svečano obilježen u srijedu, 23. prosinca. Useljenje studenata predviđeno je tik iza Nove godine - 4. siječnja 2016. godine.

Tijekom 2015. godine rekonstruirano je 68.200 kvadratnih metara prostora u ukupno 17 zgrada studentskog standarda te 64.400 kvadratnih metara okoliša i infrastrukture obaju naselja. 

Svaka soba ima potpuno novi namještaj, plastičnu stolariju i svoj hladnjak. Novina su i žičani i bežični internet u svakoj sobi. 

"Studente će posebno obradovati to da je svaka soba opremljena s hladnjakom, jer će nestati onih čuvenih jogurta na prozoru", primijetila je Ružica Rajšić, pomoćnica ravnatelja Studentskog centra za smještaj.


Svaka soba ima potpuno novi namještaj, plastičnu stolariju i svoj hladnjak. Novina su i žičani i bežični internet u svakoj sobi. (FOTO: Hina)

Osim studentskih soba i zajedničkih prostora, u studentskom domu "Cvjetno naselje" uređene su ordinacija opće prakse, stomatološka ordinacija, učionica i čitaonica, plesna dvorana, fitness dvorana, te kongresna dvorana koja studentskim udrugama omogućuje kvalitetan prostor za rad. 

Svečanosti obilježavanja završetka radova nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar te rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar ocijenio kako vrlo mali broj studenata od ukupnoga broja hrvatskih studenata može koristiti smještaj u studentskim domovima. Zagreb ima najveći broj mjesta, napomenuo je dodavši kako bi se sa sredstvima kojima se raspolaže trebao popraviti studentski standard.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras podsjetio je kako je provedena sanacija Studentskoga centra te izrazio nadu da će se Centar ubrzo vratiti u sklop Sveučilišta. Najvažnije je da studenti sad dobiju svoj smještaj, zaključio je.

Međutim, u pozadini velebnog otvaranja obnovljenih studentskih domova ostala je priča o novim cijenama smještaja. Naime, Studentski centar u Zagrebu ovaj je mjesec objavio nove cijene za sobe u studentskim domovima, a koje će vrijediti od 1. siječnja 2016. godine. Cijene će, naravno, od siječnja biti znatno više, i to ne samo za sobe u obnovljenim studentskim zgradama. Tako će neobnovljene sobe „na Savi“, u petom i šestom paviljonu umjesto dosadašnjih 300 kuna koštati 350 kuna. Sobe u renoviranim paviljonima stajat će 400 kuna mjesečno, dok će dvokrevetne sobe prve kategorije koštati 650 kuna mjesečno. Sobe koje su obnovljene u domu „na Cvjetnom“ koštat će 525 kuna, a u Studentskom naselju „Ante Starčević“, popularno zvanom „Šara“, 400 kuna. Veće cijene će se plaćati za inače najjeftiniji studentski dom, onaj na Lašćini. Tamo će studenti za sobe u devetom i desetom paviljonu (najnekvalitetnijem studentskom smještaju u Zagrebu) morati izdvojiti 200 kuna, a za one u trećem, četvrtom, petom i šestom 300 kuna.

Iako studenti ne misle tako, Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj Studentskog centra smatra da povećanje nije drastično, tvrdeći da će u konačnici većina soba koštati između 200 i 400 kuna mjesečno. 

Pejo Pavlović
Pejo Pavlović - "Korekcije nisu drastične" (FOTO: Hina)

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu odlučio je reagirati, kako kažu, u ime svih studenata Sveučilišta u Zagrebu. Čestitajući svim akterima uključenima u obnovi domova, čije su radove pratili i članovi Predsjedništva Zbora, odlučili su progovoriti pokoju i o korekciji cijena.

„Korekcije cijena smještaja u studentskim domovima ne odnose se samo na obnovljene objekte, već na sav smještajni kapacitet pod nadležnošću Studentskog centra. Ovakve odluke, koje direktno utječu na studentski standard ne bi se nikako smjele donositi bez odgovarajuće prethodne najave, odnosno u samoj polovici akademske godine, u vrijeme kada studenti nisu na fakultetima nego koriste zasluženi odmor sa svojim obiteljima“, smatraju u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu, naglašavajući kako oni ne daju podršku predloženoj korekciji cijena bez konkretnih parametra na temelju kojih bi se prijedlog trebao donijeti. 

„Smatramo da bez određenih simulacija i analiza troškova održavanja, trenutne gospodarske krize koja potresa Hrvatsku i ostalih parametara nije moguće donijeti pravilnu i pravednu cijenu smještaja. Ovakve odluke se ne mogu i ne smiju donositi povijesnom metodom već pravilnim izračunima“, kažu u Zboru objašnjavajući da je iz tog razloga Predsjedništvo Zbora na sjednici održanoj 10. prosinca 2015. godine dostavilo dopis sanacijskom upravitelju, gospodinu Peji Pavloviću, pomoćnici upravitelja za smještaj, gospođi Ružici Rajšić i dalo na znanje ministru Vedranu Mornaru.

U tom dopisu zatražili su troškovnik za djelatnost smještaja za 2012., 2013. i 2014. godinu, potom izračun o dijelu zajedničkih troškova po pojedinom studentskom naselju uz pojašnjenje što se to točno podrazumijeva pod zajedničkim troškovima te projekciju prihoda i rashoda za troškove smještaja u 2016. godini temeljenu na pozitivnim čimbenicima koje će izazvati obnova domova. Tvrde da su sve to zatražili još 9. prosinca na sastanku sa svim spomenutim „adresama“, ali da ništa od traženog nisu dobili, već su tek nekoliko dana uoči otvorenja domova dobili novi prijedlog, koji je samo nešto ublažena verzija prvog prijedloga, bez konkretnih brojki.

Studentski dom Stjepan Radić - Sava
Studenti upozoravaju da će nekima zbog socioekonomske ugroženosti visoko obrazovanje biti sve samo ne dostupno (FOTO: Hina)

„S obzirom na neproduktivnu diskusiju i očito neslaganje, prijedlog sanacijskog upravitelja je bio da se Studentski zbor isključi iz pregovora. Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, sveučilišni studentski pravobranitelj Matija Kikelj, Skupština Studentskog Zbora uz podršku svih domskih odbora koji su najažurniji, najviše uključeni te najviše pogođeni ovim promjenama, potvrdili su odluku Predsjedništva da se neće podržati predložena korekcija cijena bez utemeljenih izračuna koji bi potvrdili nužnost poskupljenja. Smatramo da dugovanja Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, kao i njihovo neracionalno poslovanje nisu i ne smiju biti razlog stihijskog poskupljenja smještaja koji predstavlja izravan udar na studentski standard u Republici Hrvatskoj“, zaključuju u Studentskom Zboru, pri tom donoseći računicu prema kojoj bi, kada se pomnoži broj soba s cijenama te subvencijom resornog ministarstva, ovo poskupljenje Studentskom centru donijelo 18,5 milijuna kuna godišnje više nego je to bilo proteklih godina.

„Pitamo se čemu ovoliko poskupljenje ako je Studentski centar uspješno saniran i ako je poslovanje racionalizirano? Naravno, razlozi za poskupljenje padaju u vodu i kada uzmemo u obzir pozitivne učinke obnove domova, odnosno smanjenje režijskih troškova i troškova njihova održavanja. Ovakvim cijenama smještaja Studentski centar daleko je nadmašio cijenu najma po kvadratu u odnosu na privatne iznajmljivače, a da to pojasnimo navodimo dva primjera. Prvi primjer, u kojem dvokrevetna soba u domu Stjepan Radić (paviljoni 1-4 i 7-9), veličine je nepunih 11 kvadrata, a dvojica studenta i MZOS ukupno mjesečno izdvajaju za tu sobu 1.200 kuna. U drugom primjeru, u 11. i 12. paviljonu u domu Stjepan Radić dvije dvokrevetne sobe dijele kupaonicu i WC, ukupno smještaj za četvero studenata iznosi 3.400 kuna“, navode studenti upozoravajući da će nekim studentima zbog njihove socioekonomske ugroženosti visoko obrazovanje biti sve samo ne dostupno.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".