MRŽNJA PREMA NORMALNOSTI: U Beogradu ponovo vandaliziran Krokodilov spomenik Branku Ćopiću

Lupiga.Com

21. studenog 2023.

MRŽNJA PREMA NORMALNOSTI: U Beogradu ponovo vandaliziran Krokodilov spomenik Branku Ćopiću

Beogradsko udruženje "Krokodil" izvijestilo je jučer da je glupa mlađih osoba minulog vikenda u Beogradu uništila spomenik piscu Branku Ćopiću. Dvodimenzionalni spomenik s Ćopićevim likom postavilo je upravo udruženje Krokodil, a vandali su ga oštetili već nekoliko puta.

"Kad smo jutros, u ponedeljak 20. novembra, došli na posao na stepeništu između Karađorđeve i Fruškogorske ulice sačekao nas je uništen dvodimenzionalni spomenik s likom Branka Ćopića. Ovaj lepi omaž omiljenom i tragično okončalom dečijem piscu smo, zajedno s autorom ovog dela, našim svetski čuvenim ilustratorom Dušanom Petričićem, inaugurisali u februaru 2022. godine", navodi se u tekstu na stranicama udruženja Krokodil.

Jedna od ranijih vandalizacija Krokodilovog spomenika Branku Ćopiću (FOTO: Krokodil)

Nadalje, iz udruženja navode okolnosti i detalje vezane za rušenje spomenika, a vandali su čak i snimljeni nadzornim kamerama.

"U subotu tačno u 23:36 iz pravca Karađorđeve ulice na Malom stepeništu pojavila se grupa mladih muškaraca. Prividno ničim izazvani, odlomili su gornji deo lika Branka Ćopića i komade bacili ka platou ispod Brankovog mosta da bi potom gotovo nezainteresovano nastavili svojim putem prema Fruškogorskoj ulici", objašnjavaju u udruženju Krokodil.

Vandali na djelu (FOTO: Krokodil)

Pritom se upozorava na "zabrinjavajuće stanje u kom se srpsko društvo danas nalazi".

"Ta akutna mržnja prema svemu što predstavlja normalnost, nežnost i lepotu jedna je od osnovnih odlika naše mračne savremenosti u kojoj, na žalost, mnogi građani na različite načine učestvuju. Ovaj događaj nikako nije usamljen niti ga ističemo kao nešto za nas neobično, naprotiv. Pre samo mesec dana naizgled slučajni prolaznici upućivali su pretnje i uvrede našim zaposlenima dok su sređivali stepenište i ulaz u naš Centar. Obaveštenje o tom događaju već je prosleđeno MUP-u. Iako ova dva napada po našem utisku nisu direktno povezana, oni pripadaju čitavom nizu učestalih pretnji, uvreda i napada kojima smo izloženi u poslednjih godinu dana što nas, pored ukupno dvadeset osam SLAPP prekršajnih prijava protiv zaposlenih u KROKODILu, sve više zabrinjava", zaključuje se u tekstu objavljenom na stranicama beogradskog udruženja posvećenog promociji književnosti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Iz knjige Enesa Čengića 'Ćopić kroz svjetla i pomrčine'