ALKAR NORAC - USRID ČELA!: "Zbog organizatora, na Alki se slavi ratni zločin i sramoti Hrvatska"

H.Š.

3. lipnja 2015.

ALKAR NORAC - USRID ČELA!: "Zbog organizatora, na Alki se slavi ratni zločin i sramoti Hrvatska"

Nakon što je Lupiga prije nekoliko dana obznanila stajalište Viteškog alkarskog društva (VAD), iz kojeg je razvidno kako nemaju nikakvog problema s članstvom osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca, priopćenjem su se oglasili predstavnici udruga Documenta i Građanskog odbora za ljudska prava, tražeći od predsjednice i premijera da odustanu od pokroviteljstva, odnosno predsjedanja Organizacijskim odborom Sinjske alke.

Podsjetimo da je u odgovoru Saboru, koji je trebao biti pokrovitelj Alke, VAD odgovorio kako Norac nije počasni vojvoda niti počasni član, već samo "član Skupštine VAD-a", što, istaknuli su, "nije protivno statutu VAD-a". Zanimljivo je, međutim, da članak 20. rečenog Statuta navodi da se odluka o isključenju članova donosi „ako od redovnog suda ili drugog organa bude pravomoćno osuđen za djelo koje krnji njegov dobar glas”, što, dakle, sada i službeno potvrđuje da VAD smatra kako ubojstvo civila za koje je Norac osuđen ne predstavlja "djelo koje krnji dobar glas".

Iz ovih udruga ističu kako je njegovo "obično" članstvo možda i još upitnije "jer, ono znači da je Norac ovlašten sudjelovati u svakidašnjemu radu Društva (pa, i u upravljanju njime). Očito, Društvo u cjelini smatra da se ratni zločinac kojem je dokazano ubijanje prestravljenih civila istjeranih iz skloništa, egzemplarno ubijanje bar jedne žene, da se o drugim zločinima ne govori (Norac je osuđen na sudovima u Hrvatskoj za dva različita ratna zločina), nije ponašao 'nečasno' u smislu Statuta VAD- a. Takvo društvo može biti organizatorom turističkih atrakcija (za neupućene ili nemoralne), ali doista ne odgovara ni tradicionalnome niti svakidašnjem razumijevanju odrednice viteštvo", navele su udruge u priopćenju, izražavajući nadu da će sinjsko alkarsko društvo - kao i politički i crkveni podržavatelji njegove aktivnosti - jednoga dana shvatiti moralnu nedopustivost svojega sadašnjeg postupka. 

"Do tada preostaje tek pokušaj da se od moralno kompetentnih javnih osoba u Hrvatskoj zatraži bojkot priredbe koja, odlukom organizatora da se solidarizira s Mirkom Norcem, zapravo slavi ratni zločin i sramoti Hrvatsku", zaključuju udruge.

Isti odgovor od premijera i predsjednice ovaj portal bezuspješno traži već nekoliko tjedana. Dosad smo poslali po sedam upita na obje adrese. Iz ureda premijera i dalje čekamo odgovor, dok su nam predstavnici predsjednice samo potvrdili da će predsjednica biti pokroviteljica, ne želeći se pritom očitovati oko Norca. Identičan odgovor jučer su nam poslali i kad smo ih pitali zašto je predsjednica uopće prihvatila pokroviteljstvo ako je Hrvatski sabor pozvan još 2009. godine da bude pokrovitelj Alke i svih popratnih svečanosti, zbog čega je Predsjedništvo Sabora donijelo odluku da se povlači iz svega. Tako će i ovogodišnja Alka, osim moralnog, imati i obilježja političkog skandala.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novilist.hr