MILORAD PUPOVAC: Neki u Hrvatskoj jedva su dočekali Šešeljeve provokacije

Hina

11. travnja 2015.

MILORAD PUPOVAC: Neki u Hrvatskoj jedva su dočekali Šešeljeve provokacije

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac u subotu je osudio huškačke nastupe Vojislava Šešelja i paljenje hrvatske državne zastave u Srbiji, no, ustvrdio je kako su neki u Hrvatskoj to "jedva dočekali". "Unatoč naporima tamošnjih vlasti da ga izoliraju i da mu ograniče javni prostor, neki su ovdje poslužili kao neka vrsta megafona za ono što se nije moglo čuti u Srbiji", rekao je Pupovac u emisiji Intervju tjedna Hrvatskog radija. Dodao je da Šešelja, kao huškača i pronositelja mržnje, treba izolirati.

Smatra da je Šešeljev povratak iz Haaga ozbiljno naštetio odnosima između Hrvatske i Srbije, koji su, kaže, bili napredovali nakon inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, na kojoj je bio i srbijanski premijer Aleksandar Vučić. Ozbiljnim incidentom smatra i paljenje hrvatske zastave.

"Bez obzira dolazi li od redikulozne osobe, koja je provokator u svakom smislu, paljenje zastave u stanju u kojem se nalaze hrvatsko-srpski odnosi je jako osjetljiva stvar. To je znak nepriznavanja države, nepriznavanja osjećaja koji vežu ljude uz zastavu, bez obzira je li riječ o hrvatskoj zastavi kad se pali u Beogradu ili", kaže Pupovac, "o srpskoj zastavi kad se pali u Splitu".

Naime, navijači Torcide prije tjedan dana, revoltirani time što je haaški osumnjičenik i samoproglašeni četnički vojvoda Vojislav Šešelj nekoliko dana prije u Beogradu ispred Palače pravde zapalio državnu zastavu Republike Hrvatske, na tribini splitskog stadiona tijekom utakmice Hajduka i Splita zapalili su četničku zastavu. Također su kao poruku ratnom zločincu Šešelju, zbog paljenja hrvatske državne zastave podignuli transparent s natpisom - 'Umvi!'.

Milorad Pupovac
"Imenovati savjetnicu za holokaust, a ne izreći jasne stavove oko poruka kakve šalju pojedine stranke članice koalicije koja je birala predsjednicu ne može biti dobra poruka" - Milorad Pupovac (FOTO: Lupiga.Com)

U današnjoj emisiji Intervju tjedna Pupovac je također rekao da ni ove godine ne namjerava sudjelovati u proslavi obljetnice vojno redarstvene operacije "Oluja".

"U Vukovar idemo i onda kada nas se gleda poprijeko, bilo s Hrvatske, bilo sa srpske strane", rekao je Pupovac na pitanje hoće li ići na proslavu "Oluje" u Kninu ili Zagrebu.

"Kad je posrijedi Knin, onda kad se bude s nama razgovaralo o tome što to znači za Srbe, što znači stradanje i progon Srba i kada budemo osjetili da se to slavi kao projekt mira, s punom sviješću osude politike koja nije htjela da tamošnje srpsko stanovništvo ostane i koja nije dopuštala da se vrati, onda ćemo to moći zajedno raditi", izjavio je.

Pupovac ne podržava imenovanje posebne savjetnice predsjednice Republike za holokaust.

"Imenovati savjetnicu za holokaust, a istovremeno ne izreći jasne stavove oko poruka kakve šalju pojedine stranke članice koalicije koja je birala predsjednicu, koje su na žalost ekstremno desne stranke proustaške provenijencije, to ne može biti dobra poruka", rekao je Pupovac.

Kazao je kako vodstvo Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) još nije imalo prigodu o tome razgovarati s hrvatskom predsjednicom. Kaže da su iz Ureda predsjednice Republike ovih dana kontaktirali stranku oko nekih planova predsjednice, ali nije želio otkriti o čemu je riječ. Prema Pupovčevu mišljenju nepotrebno je i najavljeno osnivanje Vijeća za domovinsku sigurnost, a smatra i da u tom vijeću ne bi trebali sjetiti generali Ante Gotovina i Mladen Markač.

Osudio je micanje biste nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske na Pantovčaku.

"Biti u kući Josipa Broza Tita na Pantovčaku, a njega izbaciti iz iste te kuće nije osobit projekt", izjavio je Pupovac. Dodao je da o Titovim slabostima treba kritički govoriti. Potpredsjednik SDSS-a komentirao je i najave osnivanja novih stranaka na ljevici. "Sačuvaj me bože tih spasitelja ljevice, oni su lijevi koliko sam ja; ja sam nešto više marsovac, nego što su oni lijevi", kazao je Pupovac.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com