MANIPULACIJA: Šatoraši 50 puta uvećali Matićevu potrošnju novca na radne ručkove

Hina

10. travnja 2015.

MANIPULACIJA: Šatoraši 50 puta uvećali Matićevu potrošnju novca na radne ručkove

Ministarstvo branitelja odbacilo je u petak optužbe prosvjednika iz šatora u Savskoj ulici na račun ministra branitelja Predraga Matića, nazvavši ih "neprovjerenim, neistinitim i tendencioznim navodima i lažima", kojima se hrvatsku javnost želi uvjeriti da za višemjesečni prosvjed u Savskoj 66 ima argumenata. Nije istina da je Matić za vrijeme svog mandata putem službenih kartica potrošio 400.000 kuna i nije točno da je na bilo koji način prekršio Zakon o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, ističe Ministarstvo u priopćenju. Ovu "analizu" Matićeve potrošnje javnosti je predstavio predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Dražimir Jukić.

Potrošnja na dvije službene kartice Ministarstva branitelja u 2013. i 2014. godini bila je 118.205,28 kuna, od toga je 7.806,40 kuna utrošeno na radne ručkove, tako da se radi o preko pedeset puta manjem iznosu od onog koji navode prosvjednici, kaže se u priopćenju.

U taj iznos ušla su službena putovanja ministra Matića i njegovih suradnika u London, Norvešku, Bruxelles, Toulouse i Mostar. Riječ je o službenim putovanjima i bilateralnim sastancima za koje se hotelski smještaj i avionske karte plaćalo putem službene kartice ministra branitelja, ističe se u priopćenju.

Matić je kao hrvatski ratni vojni invalid u skladu sa svim zakonskim propisima zaključio s Ministarstvom obrane ugovor o kupoprodaji stana u Zagrebu. Kao HRVI iz Domovinskog rata IV. skupine s 80 posto oštećenja organizma, Matić je stekao sve zakonom propisane uvjete za povrat sredstava od kupnje stana.

Svaki ugovor o kupoprodaji mora dobiti suglasnost nadležnog općinskog državnog odvjetništva, pa je tako i ugovor koji je Matić zaključio s MORH-om dobio suglasnost općinskog državnog odvjetništva, čime je potvrđeno da je postupak otkupa pravilno proveden te da je ugovor u skladu sa zakonom i pravno valjan.

Također, navodi Ministarstvo, Zakon o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo ne propisuje povrat sredstava od onih osoba kojima je nakon otkupa smanjen postotak oštećenja organizma.

Napomenimo i da je predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm najavio u petak, nakon što je Vlada odbila da Saboru ponudi zakon koji bi objedinio sva braniteljska prava i imao bi ustavni karakter, da će u idućih dva tjedna organizirati okrugli stol na koji će pozvati sve čelne ljude u zemlji, ministra branitelja Predraga Matića i zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića i na kojem će se vidjeti tko ima koje argumente te tko laže a tko ne.

"Hrvatski branitelji će u idućih dva tjedna organizirati okrugli stol na koji ćemo pozvati predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović, premijera Zorana Milanovića, ministra branitelja Predraga Matića, kardinala Josipa Bozanića i predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička. Onda ćemo vidjeti tko ima koje argumente, tko laže a tko ne laže i tko branitelje naziva kukavicama", rekao je Klemm na izvanrednoj konferenciji za novinare u šatoru prosvjednika u Savskoj 66.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: Hina