LUD OD GENOCIDA: Slovenski prevarant Roman Leljak "ubio" još 350.000 Hrvata

Lupiga.Com

27. siječnja 2018.

LUD OD GENOCIDA: Slovenski prevarant Roman Leljak "ubio" još 350.000 Hrvata

"Nije baš neka vijest pisati o tome da osuđeni prevarant i lažov, kojeg smo već nekoliko puta uhvatiti u laži opet laže. No Roman Leljak laži producira na tvorničkoj traci, a ustaška promičbena mašinerija samo čeka neku njegovu novu prevaru da je proširi preko Hrvatskog tjednika, Maxportala, Naroda, Kamenjara i ostalog smeća kojim truju narod", objavio je Antifašistički Vjesnik.

Prije godinu dana Antifašistički Vjesnik pisao je o njegovoj laži da je "na području Slovenije nakon rata pobijeno barem 140.000 Hrvata", koja je, kažu, lagano pobijena s obzirom da mu je referenca koju navodi izmišljena, a i brojke nemaju realno uporište u demografskim gubicima, kao ni u snazi HOS-a u svibnju 1945. godine.

"No kako komentirati njegovu najnoviju laž produciranu za potrebe prodaje najnovije knjige falsifikata u kojoj je tu brojku napuhao na '444.426 zarobljenih vojnika i civila na području Slovenije od kojih je samo deset posto ostalo zarobljeno', te još dodao da je 'od 9. do 15. svibnja likvidirano 92.507 Hrvata'? U godinu dana je svoje prenapuhane procjene povećao za još 350.000 ubijenih Hrvata, samo u poraću. Očito dobro poznaje svoju publiku uvijek gladnu krvi, pa im to i nudi. Ponovit ćemo još jednom podatke o demografskim gubicima koji govore da je 192.000 broj ukupno stradalih Hrvata tijekom cijelog rata i poraća, od čega poginuli partizani Hrvati čine 40.000 stradalih, 12.000 Hrvati u fašističkim logorima, 40.000 civila žrtava rata, a 50.000 Hrvati u OS NDH koji su ginuli i na istočnoj fronti", analizira ovaj portal.

Strijeljanje 24 partizana Prvog splitskog partizanskog odreda 1941. godine (ILUSTRACIJA: Ratna kronika Splita)

Na istom se mjestu navodi kako su ovi podaci bitni i zbog drugog članka iz Hrvatskog tjednika čiji naslov glasi "Roman Leljak: Broj poginulih partizana u Hrvatskoj je 16.164, a ne 70.000 kako već 70 godina lažu".

"Mi bismo rado voljeli da je u pravu, no nažalost Roman Leljak opet laže. Iako sam napominje da koristi nepotpune i uništene arhive, na kraju opet koristi zbroj svih tih nepotpunih podataka da bi mogao donositi svoje trovačke zaključke. Leljak svoje ocjene donosi na temelju 'Pregleda izvedenih akcija i operacija jedinica Glavnog Štaba Hrvatske'. Za 1941. navodi da je sve zagubljeno ili uništeno, za 1942. da je pokriveno 80 posto akcija. U Pregledniku se dalje navodi kako su saveznički avioni, ne znajući da je partizanska kolona, zapalili operativnu arhivu bivšega Glavnog Štaba Hrvatske prilikom premještanja iz Topuskoga za Zadar, a zbog čega je izgubljeno jako puno operativne građe, naročito za 1941., 1942. i 1943. godinu, koja se nalazila kod Glavnog Štaba Hrvatske. U dokumentima se naglašava kako je kod mnogih Vojno-pozadinskih vlasti, operativnih jedinica, arhiva bila zakopana, pa je uništena ili pala u ruke neprijateljima, ili je morala biti zapaljena da je se neprijatelji ne dokopaju", piše Antifašistički Vjesnik.

Napominju kako sve nabrojano nije Leljaku bilo dovoljno da procjeni da se ne može raditi o izvoru koji bi se mogao koristi za konačni zbroj poginulih boraca NOB-a i donositi zaključke na temelju toga. Koliko su ti podaci netočni ovaj portal ilustrira podatkom da za 1941. godinu Leljak navodi brojku od samo sedam poginulih partizana.

"Nažalost dovoljno je pogledati fotografije strijeljanja 24 pripadnika splitskog partizanskog odreda da shvatimo da ih je nekoliko puta više poginulo samo u jednom danu 1941. godine. Za 1943. godinu stoji kako je poginulo 3.848 partizana, a toliko ih je nažalost poginulo iz Dalmacije, Banije i Korduna samo na Sutjesci. Kada se zbroje svi ti krnji podaci Leljak dolazi do brojke iz naslova - 16.164 poginulih partizana. Naravno ta brojka nema nikakve veze s ničim s obzirom da poimenični popis poginulih partizana samo na području Dalmacije prelazi taj broj i iznosi 19.107", zaključuje ovaj portal.

(IZVOR: V. Žerjavić, Gubici stanovništva Jugoslavije 1941.-1945. / Zagreb, Globus, 1992.)

Ističu i kako Leljak tu ne staje s lažnim brojkama jer iznosi i podatak o 15.000 poginulih branitelja iz posljednjeg rata, što također ni izbliza ne odgovara istini. Naime, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata donosi brojku od 8.257 poginulih i 428 nestala branitelja. Leljak pak svoju fabriciranu brojku bez jasnog razloga uspoređuje s 13.722 partizanske mirovine, iako je jasno da ona ne predstavlja broj živih boraca jer preko 11.000 tih mirovina su obiteljske mirovine koje su naslijedili njihovi partneri.

"Podsjetimo se još da je Roman Leljak godinama bio na turneji diljem Hrvatske u organizaciji Katoličke crkve gdje je promovirao svoj film i knjigu o Hudoj jami te tvrdio da se u njoj nalazi još barem 2.300 stradalih fašista, tj. ukupno preko 3.100. Nakon što je u ljeto 2016. izvađeno 647 leševa, ispostavilo se da ih nema više, pa je rudarsko okno zatvoreno 25. 10. 2017. godine. Ministarstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predstavilo je konačne rezultate istraživanja: iskopano je 1.416 kostura, među stradalima je bila 21 žena, vjerojatno članice Ženske ustaške loze, a ne ogroman broj žena kako je tvrdio Roman Leljak. Među njima nema nijedne maloljetne osobe, što znači da tvrdnje Srđana Cvetkovića o 334 dječja kostura u Hudoj jami i tvrdnje Romana Leljaka o ubijanju djece u Hudoj jami nemaju veze s istinom", završava tekst na Antifašističkom Vjesniku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot HRT