ISTRAŽIVANJE: Bošnjaci, Srbi i Hrvati u BiH odgovorili su na pitanje je li vjeronauku mjesto u školama

Lupiga.Com

12. travnja 2020.

ISTRAŽIVANJE: Bošnjaci, Srbi i Hrvati u BiH odgovorili su na pitanje je li vjeronauku mjesto u školama

Odmah nakon prvih višestranačkih izbora u Bosni i Hercegovini, uz jak nacionalni naboj, u škole je uveden vjeronauk. Rasprave o tom pitanju od tada su se javljale tek sporadično, a danas je agencija za odnose s javnošću i marketing, PRIME Communications, objavila istraživanje javnog mijenja koje pokazuje što o tome danas misle građani BiH. 

Istraživanje je provedeno još u prosincu prošle godine, dakle u vrijeme kada se opasnosti epidemije koronavirusa što će svima izmijeniti živote, nije ni nazirala pa su u BiH na “dnevnom redu“ bile uobičajene teme. Kako su izvijestili iz ove agencije, istraživanje je obuhvatilo 1.500 osoba, putem usmenog intervjua na unaprijed pripremljena pitanja s mogućim odstupanjem +/- 3 posto. Iako je istraživanje definirano kao opća populacija Bosne i Hercegovine, u agenciji su ispitanike podijelili po etničkom principu, što u Bosni i Hercegovini automatski znači i konfesionalni princip prema kojem su svi Bošnjaci – muslimani, svi Srbi – pravoslavci, a svi Hrvati – katolici. Kojom znanstvenom metodom je konkretno utvrđivana nacionalna pripadnost ispitanih, nije nam poznato.

Ispitanicima se postavilo pitanje slažu li se da se vjeronauk izbaci iz škola. Ukupno 68,8 ispitanih odgovorilo je da se ne slaže. I to, kako piše Frontal.ba, 52,8 posto njih se uopće ne slaže, dok se 16 posto uglavnom ne slaže. S druge strane 11,5 ispitanih se slaže da bi se vjeronauk trebao izbaciti iz škola, a 16,7 posto ih je odgovorilo „ne znam“, odnosno nisu sigurni što bi napravili.

Grafikon
Detaljna grafika (IZVOR: Frontal.ba)

Etnički pogled na stvari pokazuje ovakvu sliku. Ukidanju vjeronauka najviše se protive Srbi – 73 posto. Drugo mjesto među narodima na ovoj „listi“ zauzimaju Bošnjaci – 65,5 posto; dok su Hrvati na posljednjem mjestu – „samo“ 61,4 posto ispitanih Hrvata ne slaže se s tvrdnjom da vjeronauku nije mjesto u školama. 

Poredak kod onih koji se slažu da vjeronauk treba izbaciti iz škola je ponešto drugačiji. Naime, 17,4 posto Bošnjaka se slaže s tom tezom, 14 posto Hrvata i tek 6,6 posto Srba. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay