UZ ZABRANU NOĆI VJEŠTICA: Utjerivanje pravoslavlja u djecu

Lupiga.Com

19. rujna 2017.

UZ ZABRANU NOĆI VJEŠTICA: Utjerivanje pravoslavlja u djecu

„Drago moje Ministarstvo prosvjete i kulture ako ćemo se držati Zakona o praznicima Republike Srpske iz 2007. godine kao 'pijan plota', ni proslava Svetog Save u školama nije propisana Zakonom o praznicima RS“, piše Srđan Puhalo za Frontal, nakon što je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske školama i vrtićima zabranilo obilježavanje Noći vještica. Ovu zabranu nadležni su objasnili tvrdnjom da taj „praznik“ nije propisan Zakonom o praznicima RS niti je u skladu s razvojem slobode, demokracije i tolerancije te nije „u duhu sa tradicijom našeg naroda“. Tim povodom Puhalo je odlučio reagirati i napisati komentar.

„Ako ćemo razgovarati o razvoju slobode, demokratije i tolerancije zamislite kako se osjećaju djeca islamske, katoličke, jevrejske vjeroispovijesti, a bogme i djeca ateista, kada moraju na školskoj slavi da slušaju ode pravoslavlju i srpstvu tog 27. januara i to u svim školama na teritoriji Republike Srpske“, stoji u tekstu u kojem Puhalo zaključuje kako zabrana nema nikakve veze ni sa zakonom, ni sa demokracijom, već se radi o sistematskom i sistemskom „utjerivanju pravoslavlja u maloljetnike“.

U tekstu se navode i organizatori inicijative koja je zatražila da ministarstvo zabrani obilježavanje tog dana kada se djeca maskiraju u strašne kostime, a to su Društvo prijatelja manastira Hilandar, Udruženje porodica četiri plus, Kolo srpskih sestara, SNP “Izbor je naš”, Balkanološki istraživački centar, Krajiški kulturni klub “Sveti Sava”, Baštovnik, te im se poručuje - „vi ste baš besposleni“ - jer su od toliko problema u školstvu Republike Srpske odlučili da se obračunaju baš s ovim „paganstvom i satanizmom“.

„Draga moja srpska braćo da li znate da je ove godine upisano 500 prvačića manje, nego prošle godine u Republici Srpskoj? Draga moja konzervativna braćo, da li vam smeta to što djeca u našim vrtićima i školama nose sapun i ubruse, jer im Republike Srpska nije u stanju to obezbijediti? Draga moja pravoslavna braćo da li znate da je više prvačića iz Mrkonjić Grada upisano u Beču, nego u Mrkonjić Gradu? Dragi moji tradicionalni Srbi da li znate da su u prvi razred u Kalinoviku upisana 4 prvačića? Naravno da znate, ali za to je kriv Soroš, Bakir, nevladine organizacije, ne Dodik i SNSD koji je već 12 godina vlasti u Republici Srpskoj“, piše Puhalo, te organizatorima inicijative poručuje da se zapitaju čemu služi osam godina pravoslavnog vjeronauka u osnovnim školama ukoliko djecu može pokolebati samo jedna Noć vještica godišnje i navesti ih na poganstvo i sotonizam.

„I na kraju kada ste uspjeli da pobijedite Noć vještica vrijeme je da se obračunate sa još nekim pojavama u društvu koje pogubno utiču na srpski i pravoslavni identitet naše omladine i to: Sve više na dječjim rođendanima u Republici Srpskoj djeca razbijaju pinjete, a to je običaj koji je došao iz Kine, a sada se upražnjava u katoličkom Meksiku; Raširilo se kod nas braćo pravoslavna i obilježavanja djevojačke večeri, što nije ni naša tradicija, niti naši običaji. Kod nas su se obično dogovarali brakovi i otimale žene, ali mi smo se odrodili od naše tradicije; A tek Valentinovo, zlo i naopako. To se kupuju pokloni, to se provodi po kafanama, to se ide na koncerte, to se slavi katolička ljubav. Dobro vi znate koliko je to paganski da potiče iz Stare Grčke i Rima, a koji katoličanstvo i neoliberalizam nastoje da što više unovče“, nabraja Puhalo te na koncu, uz potpis „Rab božji“ poručuje – „Drage moja pravoslavne patriote ja vjerujem u vašu iskrenu želju da nas vratite u 14. vijek i slavno vrijeme cara Dušana i zato vas molim da nastavite sa vašom principijelnom borbom, zajedno sa Ministarstvom prosvjete kao egzekutorom, protiv inovjeraca i pagana za srpskiju i pravoslavniju Republiku Srpsku“.

Cijeli tekst pročitajte na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay