FINIŠ IZBORNE UTRKE: Tko su kandidati za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i što nam nude

Hina

23. travnja 2015.

FINIŠ IZBORNE UTRKE: Tko su kandidati za predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i što nam nude

Izborna skupština HND-a na kojoj će članovi Skupštine donijeti odluku o novoj čelnoj osobi Hrvatskog novinarskog društva najavljena je za subotu 25. travnja.

Petero od šestero kandidata za novog predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) u srijedu navečer je u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu predstavilo svoje programe i iznijelo svoje stavove o trenutačnom stanju i problemima u novinarskoj profesiji.

Kandidati za predsjednika HND-a – novinar Večernjeg lista Anton Filić, urednik HTV-a Nikola Kristić, novinarka Novog lista Ana Raić Knežević te slobodni novinari Saša Leković i Gojko Marinković iznijeli su svoje prijedloge za osnaživanje uloge HND-a u rješavanju problema u hrvatskom novinarstvu, a kandidatkinja za predsjednicu HND-a – slobodna novinarka Nataša Škaričić svoj je nedolazak opravdala zdravstvenim razlozima.

Nikola Kristić
Nikola Kristić (FOTO: FAH)

Nikola Kristić je iznoseći svoj program naglasio da u ostvarenju profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja HND mora djelovati neovisno i ne osluškujući reagiranja političkih, financijskih i medijskih centara moći. Založio se i za unapređenje digniteta novinarske profesije kroz unapređivanje stručnog i profesionalnog rada, ali i za proaktivniju ulogu HND-a u promjeni, kako je istaknuo, ne baš pohvalne percepcije HND-a u društvu.

Novinar Večernjeg lista i predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić u svom je izlaganju iznio potrebu tijesne suradnje HND i Sindikata novinara te istaknuo da te dvije organizacije možda nije lako ujediniti, ali uz kvalitetnu pripremu nije nemoguće stvoriti jednu organizaciju. Kako je istaknuo, HND i Sindikat novinara imaju isti cilj – zaštitu radnih i profesionalnih prava novinara kao i zaštitu novinara od samovolje izdavača koji se, prema njegovim riječima, u pojedinim situacijama ponašaju poput robovlasnika.

Anton Filić
Anton Filić (FOTO: FAH)

Novinarka Novog lista Ana Raić Knežević je iznoseći svoj program istaknula i da samo jako Hrvatsko novinarsko društvo može ponovno postati relevantni čimbenik u ostvarivanju prava novinara čijom se derogacijom, prema njezinim riječima, posljednjih godina uništava i medijska slika Hrvatske. Istaknula je potrebu i za povećanjem broja članova HND-a, a naglasila je i potrebu za stvaranjem preduvjeta za slobodno istraživačko novinarstvo na tragu nastojanja Europske komisije koja je odlučila pokrenuti svoje mehanizme da kvalitetnim i ozbiljnim medijima vrati poziciju kakvu zaslužuju.

Ana Raić Knežević
Ana Raić Knežević (FOTO: FAH)

Slobodni novinar Saša Leković istaknuo je da je novinarska profesija u Hrvatskoj devastirana, novinari velikim dijelom marginalizirani i manipulirani, a medijska scena kaotična. Predložio je i pokretanje inicijativa za predlaganje zakona i zakonskih izmjena za transparentnije medijsko vlasništvo, jasniju i efikasniju zaštitu novinarske struke i bolji položaj novinara. Leković je naglasio i važnost da HND razvija projekte koji će se prijavljivati na međunarodne natječaje, a iznio je i prijedlog pokretanja Centra za slobodu istraživanja u sklopu HND-a i Muzeja novinarstva te da se tehnički i sadržajno rekonstruira web stranica HND-a.

Saša Leković
Saša Leković (FOTO: FAH)

Gojko Marinković je istaknuo da je jedina zadaća HND-a da vrati dignitet struke i da se izbori za socijalni status novinara. Kako je naglasio, njegov je program star 103 godine i svodi se na riječi prvog predsjednika HND-a Milana Grlovića izrečene na osnivačkoj skupštini Društva : "Da uzmogne vršiti svoju uzvišenu misiju u narodu, štampa mora biti neodvisna, ona mora biti poštena, da bude ugledna, a mora biti složna, da bude jaka i uplivna." Prema njegovim riječima, ništa se od toga neće postići nastavi li se HND ponašati kao do sada, reagirajući nemuštim priopćenjima post festum kao puki promatrač i mjesto za uhljebljenje, a ne kao ravnopravni sudionik i kreator odnosa prema novinarskoj profesiji.

Gojko Marinković
Gojko Marinković (FOTO: FAH)

Marinković je na predstavljanju programa upozorio i da ne vidi svrhu ni smisao predstavljanja kandidata za predsjednika HND-a jer, prema njegovim riječima, ne "želi sudjelovati u sravnjivanju sa zemljom ono malo ruševina što je ostalo od HND-a" upozoravajući da je u procesu kandidature nekih od njegovih konkurenata kršen statut HND-a. Na tribini HND-a raspravljalo se i o okolnostima kandidature Nataše Škaričić, ali i o okolnosti da je najavljeno pet kandidata, a na javnom predstavljanju tri dana prije izbora ih je bilo šest s potvrđenim kandidaturama.

Izborna skupština HND-a na kojoj će članovi Skupštine donijeti odluku o novoj čelnoj osobi Hrvatskog novinarskog društva najavljena je za subotu 25. travnja.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: FAH