CMS REAGIRA: „Glasno se usprotivite - Ne vojnom roku, rat je gotov!“

A.L.

1. veljače 2017.

CMS REAGIRA: „Glasno se usprotivite - Ne vojnom roku, rat je gotov!“

Centar za mirovne studije osudio je namjere Vlade Republike Hrvatske da aktivira obvezni vojni rok za sve mlade muškarce, navodeći kako za razliku od prijašnjih „glasina“ o vraćanju obveznog vojnog roka, ovaj put ideju podržava i premijer Andrej Plenković.

„Uvođenje vojnog roka je štetno za Republiku Hrvatsku i šteti njezinim nacionalnim interesima kao što su modernizacija obrazovanja, smanjenje nezaposlenosti i društvenih nejednakosti. Zemlja koja već 26 godina nije uspjela modernizirati obrazovni sustav, u njega uvrstiti mirovno i građansko obrazovanje te u kojoj je nezaposlenost mladih među najvišima u Europskoj uniji, umjesto da ulaže u rješavanje tih problema, mladima nudi vojni rok“, navode u svom priopćenju, dodajući kako u svojim predizbornim programima niti HDZ niti MOST nisu spominjali aktivaciju vojnog roka.

Smatraju kako mladim ljudima ne treba vojni rok, već radna mjesta, kvalitetno i dostupno obrazovanje, pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, financijska i ljudska sigurnost kako bi mogli osnivati obitelji i unaprjeđivati kvalitetu života. Ukoliko uistinu dođe do vojnog roka, navode, mladi će u još većem broju napuštati Hrvatsku.

Oružje
"Ako ne znate vladati bez širenja straha, bolje vjerodostojno odustanite", poručuju iz CMS-a (FOTO: Lupiga.Com)

„Dok jedna od pet osoba između 15 i 35 godina u Hrvatskoj ne radi, niti se obrazuje, prvi i primarni prioritet Vlade bi trebao biti poticanje zapošljavanja, a ne ulaganje u populariziranje Oružanih snaga i rata. Procjenjuje se da bi ovakva popularizacija vojske i militarizacija hrvatske građane stajala 300 do 400 milijuna kuna godišnje, dok je za cjelovitu reformu hrvatskog obrazovnog sustava u idućih pet godina potrebno osigurati 300 milijuna kuna“, sumiraju u Centru za mirovne studije. 

U priopćenju se među ostalim navode i podaci koji govore kako je prije nego što je ukinuto obvezno služenje vojnog roka, 2006. godine, 54 posto mladih muškaraca odbijalo služiti vojsku ulažući prigovor savjesti temeljem članka 47. Ustava Republike Hrvatske, što bi trebao biti indikator onima koji sada mladima žele nametnuti vojnu obuku.

„Porazno je da dio političara koji vodi našu zemlju kontinuirano nameće osjećaj straha i neposredne ratne opasnosti. Militarizacija javnog prostora zemlje koja je prošla kroz rat prije svega dvadesetak godina pokazuje jasan nedostatak vizije razvoja u smjeru uključive i prosperitetne zemlje. Ako ne znate vladati bez širenja straha, bolje vjerodostojno odustanite“, poručuju vladajućima i pozivaju sve „mladiće i djevojke, tate i mame, bajke i djedove, ali i branitelje koji su prošli kroz ratne bojišnice“ da se glasno usprotive ideji ponovnog uvođenja vojnog roka – „Ne vojnom roku, rat je gotov!“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"