Režija: Trey Edward Shults

WAVES: Ako do sad niste upoznali Shultsa, vrijeme je da to učinite

WAVES: Ako do sad niste upoznali Shultsa, vrijeme je da to učinite

Marko Stojiljković

11. 05. 2020.

ocjena:
godina: 2019.
trajanje: 135 minuta
uloge: Kelvin Harrison Jr, Taylor Russell, Alexa Demie, Sterling K. Brown, Renée Elise Goldsberry, Lucas Hedges, Bill Wise
žanr: impresionistička obiteljska drama
scenario:  Trey Edward Shults
režija: Trey Edward Shults
Ako do sada niste zapazili i zapamtili ime Treya Edwarda Shultsa na američkoj neovisnoj filmskoj sceni, vrijeme je da to napravite. Ovaj mladi autor u ranim tridesetim godinama života već ima tri izuzetna dugometražna filma iza sebe. Prvijenac „Krisha“ (2015.) bila je improvizirana horor-drama u okruženju prazničnog obiteljskog okupljanja koja je zamućivala granice realnog i surealnog, ali i igranog i dokumentarnog, snimljena s minimalnim budžetom i s glumcima regrutiranim iz redova autorove šire obitelji. Drugi film, „It Comes at Night“ (2017.), također je propitivao obiteljsku dinamiku, ali u žanrovskom okruženju (post-)apokalipse, što ga čini znakovitim u današnje vrijeme, a granice koje je prelazio bile su žanrovske. I sa svojim trećim filmom „Waves“, Shults studira obiteljsku dinamiku pod utjecajem tragedije.
WAVES: Ako do sad niste upoznali Shultsa, vrijeme je da to učinite

No, u filmu "Waves" to čini na sasvim drugačiji. neočekivan i visoko stiliziran način, slažući u principu klasičan narativ u najboljem maniru Terrencea Malicka kod kojeg je na početku svoje karijere stažirao.

Obitelj kojom se bavimo su Williamsovi. Prvi protagonist, sin Tyler (Harrison), srednjoškolski je maturant i hrvač kojem bi sportski uspjesi mogli donijeti stipendiju za fakultet. Obitelji željeznom rukom upravlja otac Ronald (Brown) i sam nesuđena sportska zvijezda kojem je povreda skratila karijeru. Majka, odnosno maćeha, Catherine (Goldsberry) stoji između njih dvojice i pokušava koliko-toliko apsorbirati, odnosno deflektirati udare agresije dva muška ega, dok se kći Emily (Russell) uglavnom sklanja s puta i povlači u svoju sobu. 

Čini se da Tyleru u životu dobro ide, ima prijatelje s kojima provodi vrijeme i djevojku Alexis (Demie) s kojom je u skladnoj vezi. Međutim, sportska povreda koja bi mu zapečatila karijeru polako mijenja njegovu psihu prema otvorenoj destrukciji i autodestrukciji. Na scenu tada stupa i (makar za njega) neželjena trudnoća njegove djevojke, njena odluka o tome što će učiniti i njegova reakcija koja će promijeniti živote mnogih, zapravo ih prekinuti u obliku u kojem su se odvijali do tada.

Šok koji ne bi bilo dobro otkriti dolazi negdje iza polovice filma, a redateljev fokus se potom preusmjerava na Emily iz čije perspektive promatramo kako se ostali nose s posljedicama onoga što je Tyler učinio. Do tada stidljiva i povučena djevojka, upušta se u vezu, prvu ozbiljnu, s Lukeom (Hedges), ali se također mora suočiti s činjenicom da je otac više pažnje posvećivao njenom bratu od kojeg je napravio projekt novog sebe i iživljavanja onog što njemu nije bilo dano.

Prvo što kod filma upada u oči je pripovjedački stil za koji Shults optira. Naime, on kao autor nerado govori i izbjegava svojim likovima stavljati eksplikatorske replike u usta, pa umjesto toga imamo seriju impresionističkih montažnih sekvenci, ponekad sukcesivnih, ponekad čak i paralelnih, vrhunski insceniranih, snimljenih i režiranih, koje bez objašnjenja dinamiku u obitelji i oko nje daju integralno i fluidno. Takvo nešto samo po sebi nije lako ni osmisliti, ni istjerati do konca, naročito u trajanju od preko dva sata, pa radi emocionalnog učinka Shultsa žrtvuje ujednačenost cijelog filma - drugi dio naprosto pada jer mora pasti i u tempu i u "magiji" kojom fiksira gledateljsku pozornost, ali i on sam za sebe nosi određeni emocionalni naboj.

Ima to veze i sa simbolikom samog naslova, premda tu nije riječ o valovima kakvi su prirodna pojava na morima i oceanima i koji se kreću nekom svojom logikom. Ovdje je više riječ o koncentričnim krugovima koji se stvaraju kada neki predmet, recimo kamen, padne u vodu: imamo udar i po pravilu sve šire, ali zato sve manje intenzivne krugove ukoliko ne dođe do rezonance. Taj moment rezonance ima svoje mjesto u sredini filma, intenzivan je i svoje nove emocionalne valove šalje dalje do kraja.

Waves
Recept za obiteljske tragedije i nesretne obitelji (SCREENSHOT: Waves) 

U pozadini svega postoji i društvena tekstura na koju treba obratiti pažnju. Williamsovi su po svemu, osim po jednoj stavci, tipični predstavnici buržoazije s predgrađa negdje na obali Floride. Oni su, naime, Afroamerikanci, što sa sobom nosi određene posljedice i određeno stanje uma: koliko god bogati bili, oni se jednostavno ne mogu osloniti na klasične mehanizme socijalne mobilnosti, na mreže poznanstava i utjecaja, na isti način na koji se može osloniti neka obitelj sličnog imovinskog stanja, ali drugačije, bijele, boje kože. Zbog toga je sport, od amaterskog školskog nivoa nadalje, tu ključan, upravo kao faktor socijalne mobilnosti, odnosno kao nešto što donosi studentsku stipendiju. Drugi faktor je i to da pater familias nije onaj koji izdržava obitelj, što je suprotno standardima inače dominantne patrijarhalne kulture. To što njegova žena, koja nije majka njegove djece i u čiji je klasni okoliš on vjerojatno ušao brakom s njom, zarađuje više od njega, u njemu stvara potrebu da to kompenzira pojačanim angažmanom na odgoju djece. Eto recepta za "vojnički dril" i dodatni pritisak pod kojim neke mlade osobe pucaju, a neke druge se uspiju povući i skloniti. I eto, u konačnici, recepta za obiteljske tragedije i nesretne obitelji.

Shults sve to prožima sa svježinom novajlije, ali i s lakoćom i sigurnošću prekaljenog veterana. Čak su i rijetke pogreške tu hrabre, smislene i jedine moguće. „Waves“ je zbog toga jedno unikatno i neponovljivo filmsko iskustvo, a Shults je već sada veliki autor.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Waves