Svetlana, Ražnatović-Ceca

Ivor Car

30. 10. 2002.

Svetlana Ceca Ražnatović turbo folk pjevačica i nije tako stara kao što biste mogli pomisliti. Naime, rođena je 1974. godine, rekošmo i prekršišmo nepisano pravilo - negovoriti o godinama ljepšeg spola. Ime je to koje se u nekoliko navrata našlo na vrhu top pretraga srpskih pretraživača, što jasno govori o njenoj popularnosti u Srbiji, ali i u nekim drugim krajevima bivše Jugoslavije gdje njena glazba baš i nema svoje korijene. Na žalost ili na sreću, čini se kako je riječ i o najpopularnijoj pjevačici takozvane novokomponovane glazbe i u Lijepoj našoj. Tako njene pjesmuljke možete često čuti i u noćnim satima po zagrebačkim tramvajima, često među nevjerojatno mladim fanovima.
Kćerka strojobravara i prosvjetne radnice, kao i velika većina pjevača i pjevačica pjeva od malih nogu. U ozbiljne glazbene vode stupa s trinaest godina kada ju je primjetio harmonikaš Mirko Kodić, koji joj je nakon nastupa na ljetnoj terasi jednog crnogorskog ljetovališta, smjesta ponudio snimanje ploče. U cijeli projekt se uključila jedna od vodećih jugoslavenskih nakladničkih kuća, PGP RTB. O tom razdoblju svoga života sama kaže: "Ulaskom u pubertet želela sam da postanem žena. Nikad nisam bila devojčica, niti sam se tako ponašala, a nisam želela ni tako da izgledam". Svoju najveću popularnost stječe pred sam rat kada se njene ploče prodaju u nakladi od par stotina tisuća primjeraka.
Prije negoli je dobila prezime Ražnatović, Ceca se već kretala u sumnjivim krugovima, pa je tako njen dečko Šaban svoj život završio u mafijaškom obračunu ispred svog stana. Godine 1995. udaje se za velezločinca Arkana, što je obilježeno svadbom "kakvu Beograd nikada nije video". Brak nije dugo trajao, a završio je na istom mjestu gdje je i počeo, u beogradskom hotelu Intercontinentalu, gdje je Arkana snašla zla kob. Muževu ulogu, odnosno njen sportski dio, nakon njegove smrti, preuzima Ceca koja postaje direktor nogometnog kluba Obilić.
Svoju popularnost u dijaspori Ceca bogato iskorištava, pa se tako njeni koncerti u zemljama s velikim brojem gastarbajtera rasprodaju u vrlo kratkom roku i to po cijeni od stotinjak maraka. Iako je često puta Ceca isticala kako ne želi pokazivati svoje adute, na netu možete vidjeti stotine njenih fotografija u ne baš čednim pozama, zbog čega je neki ocjenjuju kao jeftinu zabavu za muškarce koji padaju na srcedrapajuće stihove. Neko vrijeme među njenim fanovima glavna rasprava je bila ima li Ceca silikone ili nema. Uz sliku s vaše desne strane sada o tome možete raspravljati i vi. 
Možda je ovo pravo mjesto da spomenemo i anegdotu kada je Kemal Monteno uoči Cecinog koncerta u BiH poručio "zainteresiranima" zanimljivu kletvu "Dabogda vam Ceca pjevala svaki dan". Ove godine "balkanska Madonna", kako je vole zvati, održala je najveći kocert svoga života kada je beogradsku Marakanu ispunila impresivna brojka od 100 000 gledatelja.
Iako sam se cijelim tijekom pisanja ovog teksta trudio, ne mogu odoljeti, a da ne spomenem kako poznajem popriličan broj onih koji su posjetili nedavno održane koncerte Thompsona, a koji u autima imaju Cecine kazete, pa čak i one koji su u ratu ostali stopostotni invalidi i još uvijek slušaju njene pjesmuljke, a drugima zamjeraju to što primjerice slušaju Ramba Amadeusa i ne glasaju za HDZ. Kao da su svi dobili amneziju pa nikako da se sjete što je njen muž radio i po Hrvatskoj i po Bosni i Hercegovini, te na kakvim mjestima i kome je pjevala sama Ceca, te neprestano ponavljaju "To Miki!".