Ružičasta kokoš

Ivor Car

04. 07. 2005.

Genetski modificirana hrana već godinama je dio svakodnevne ljudske prehrane. Genetski kod tema je proučavanja brojnih znanstvenika. Stoga ne treba čuditi da je "iskombinirana" i ružičasta kokoš, kakvu su 2002. godine "konstruirali" na  jednom izraelskom fakultetu.

Riječ je o agronomskom fakultetu, točnije njegovom odjelu za genetiku u Rehovotu, smještenom nedaleko od izraelske metropole Tel Aviva. Tamo su se znanstvenici pozabavili stvaranjem nove životinjske vrste - nova vrsta kokoški.

Ipak, ono što su u Izraelu dobili ne sliči kokoški, jer ova vrsta uopće nema perja. Takvim "izumom" pronalazači žele znatno ubrzati razvoj ove vrste peradi, što će na tržištu, dugoročno gledajući, izazvati pad cijena.

Kako ova koku ne bi imala samo negativne konotacije, pobrinuo se njen stvaratelj koji nam je obznanio da pilići ove vrste imaju i neke prednosti u odnosu na one normalne. Neće biti masni, neće patiti od vrućine i što je mnogima najvažnije neće ih se morati čerupati prije pripreme. Ipak čini se da u tri godine postojanja, ružičasta koka još uvijek nije zauzela željenu poziciju na tržištu.