Otkriven raj na Zemlji

Ivor Car

14. veljače 2006.

Otkriven raj na Zemlji

"Izgubljeni svijet" u kojem žive na desetke dosada nepoznatih egzotičnih životinjskih vrsta, otkriven je nedavno u neprohodnoj novogvinejskoj džungli u kojoj se životinje uopće ne boje ljudi. Da bi stvar bila zanimljivija znanstvenici koji su uskliknuli da su otkrili pravi raj na Zemlji, ustvrdili su da je ovo bilo samo grebanje po površini te da nam tek slijede velika otkrića. Priču donosi, a tko drugi, nego Alert

Naš Planet i dalje ugodno iznenađuje. Kako je javio HRT, znanstvenici su u indonezijskoj planinskoj džungli pronašli "izgubljeni svijet" u kojemu žive deseci dosad nepoznatih egzotičnih vrsta ptica, leptira, žaba i biljaka. "Moglo bi se reći da smo pronašli rajski vrt", rekao je Bruce Beehler, jedan od voditelja ekspedicije koja se uputila u oblacima zastrte predjele planine Foja na zapadu Nove Gvineje.

Pripadnici naroda koji živi na području Foje visoke 2200 metara kažu da se nisu usudili zalaziti u to neprohodno područje površine 3000 četvornih kilometara. Skupina od 25 znanstvenika iz SAD-a, Indonezije i Australije helikopterima se spustila u netaknuta močvarna područja. "Samo smo zagrebli po površini", rekao je Beehler. "Tko god se tamo uputi, vratit će se s tisućama novih otkrića. "Ekspedicija je otkrila novu vrstu ptica medojeda s narančastom pjegom na licu koja je poznata samo lokalnom stanovništvu i koja je prva nova ptičja vrsta zabilježena na tom otoku nakon 60 godina.

Znanstvenici su otkrili i više od 20 novih vrsta žaba, četiri nove vrste leptira i nove vrste biljaka među kojima je pet novih vrsta palmi. Usto, snimili su prve fotografije "Berlepscheve rajske ptice" koja se pojavljuje u priručnicima iz 19. stoljeća, ali za koju se dosad nije znalo gdje živi. Znanstvenici su to područje posjetili u kišnom razdoblju pa je pronađeno razmjerno malo leptira. Beehler kaže da je posrijedi vjerojatno najveća netaknuta tropska šuma u Aziji, a životinje koje u njoj žive ne boje se ljudi. "Pretpostavljam da takvih područja ima i u Africi, a siguran sam i da ih ima u Južnoj Americi", dodao je.

Netaknuta područja širom svijeta sve su ugroženija zbog sve većeg širenja naselja i onečišćenja. Na UN-ovu sastanku koji se u ožujku održava u Brazilu pokušat će se pronaći načini usporavanja trenutačno sve brže stope istrebljenja vrsta. Beehler je dodao kako indonezijska vlada čini sve kako bi sačuvala to područje od posjetitelja.

U otkrivenom raju – životinje se ne boje ljudi

"Vrlo smo blizu Edenskom vrtu ako bi se mogao naći na Zemlji. Prašuma je prekrasna, nedirnuta i nenaseljena a nema ni dokaza o čovjekovom utjecaju ili prisustvu", rekao je Beehler za BBC. Tim istraživača su proveli mjesec dana na novootrivenom području, istraživajući divlji svijet od nižih predjela do vrha planine Foje. "Lokalni seljaci pošli su s nama i jasno su rekli da nitko od njih nije bio ovdje, kao ni njihovi preci", kaže Beehler.

Rekao je da se neke životinje koje su došle u kontakt s istraživačima, uopće ne boje ljudi, a čak su dopustile da ih prenesu u kamp i snime. Ekspediciju je od prosinca 2005. godine organizirala nevladina organizacija Conservation International, zajedno s Indonezijskim institutom znanosti, ali kažu da nisu imali dovoljno vremena istražiti područje pa se namjeravaju vratiti tijekom ove godine.

Budući da je ovaj lokalitet unutar većeg zaštićenog područja, Beehler vjeruje da je ono sigurno bar neko kraće vrijeme.

Linkovi:
Pogledajte desetak fotografija novootkrivenih biljnih i životinjskih vrsta

www.alertonline.org