ZIPHIIDAE

Vuk

14. ožujka 2002.

ZIPHIIDAE

Danima već pratimo, bar ja, vijesti o uginulom dupinu koji je nedavno pronađen u uvali Pupnatska luka na otoku Korčuli. Čekali su se rezultati zagrebačkog Veterinarskog fakulteta koji su danas ustanovili da se radi o jednoj vrlo rijetkoj vrsti dupina iz porodice Ziphiidae, koji ne živi u Jadranu i vrlo rijetko ga posjećuje. Jedan takav krupnozubi dupin pronađen je živ u ožujku prošle godine kod Srebrenog, ali i on je kasnije uginuo. Na Jadranu, prije ova dva slučaja, bilježi se tek davne 1939. pronalazak sjeverne kljunaste ulješure, dupina iz iste porodice
Tek se trebaju utvrditi uzroci uginuća dupina iz porodice Ziphiidae, stare lešine dupina, koji je mrtav naplavljen pronađen pored Korčule. Istraživanje na kostima možda će odati karakteristike te rijetke i slabo poznate vrste. Potvrdu da se radi o krupnozubom dupinu moći će dati stručnjaci sa Novog Zelanda molekularno-genetskim istraživanjem koje će trajati nekoliko mjeseci. Dupin u ovom slučaju dug 5 m i težak oko 1 tone inače živi u ostalim svjetskim morima pa tako i u Sredozemnom, vjerojatno je zalutao u naše more.

Po podacima nađenim na Internetu doznajem za vas da porodica Ziphiidae broji 19 vrsta iz 6 generacija, radi se o drugoj po veličini vrsti dupina nakon vrste Delphinidae.
Članovi te porodice nađeni su u svim oceanima, rastu do 13 m i dosežu težinu od 11,5 tona. Oni imaju osobit, čeznuti i uzak kljun. Kod nekih vrsta, kao u ovom slučaju, imaju oštar gubac, a kod najveće vrste(Delphinidae) je ravan.
Peraje su im relativno male i ovalno oblikovane, a na grlu imaju 6 kratkih brazdi. Boja dupina varira od vrste do vrste i proteže se od smeđe do sive sa bijelim šarama.
Ekološko-socijalne navike ove vrste dupina ronilaca nisu poznate. Ugroženi su od kitolovaca-krivolovaca i ostalih žmuklera zbog njihovog ulja.