MNEMOSYNE: Jasenovac na filmu

I.F.

25. listopada 2019.

MNEMOSYNE: Jasenovac na filmu

„Mnemosyne : : Jasenovac na filmu“ program je koji će se na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti održati ovoga petka i subote. Prema najavama, uvodna predavanja održat će dvije autorice koje su i osmislile program - Ana Kršinić Lozica, kustosica i kritičarka te Sonja Leboš, antropologinja i inicijatorica projekta „Mnemosyne“. Kršinić Lozica će dati kratki pregled povijesti filma o Jasenovcu u kontekstu različitih reprezentacija, dok će Leboš objasniti što su ciljevi projekta „Mnemosyne“, koji traje već deset godina, a nazvan je po božici pamćenja iz grčke mitologije, inače majci Muza.

Za subotu je najavljena radionica analize filmskog diskursa koja će skicirati moguće odgovore na pitanja o načinima filmskog uokvirivanja jasenovačkog logora i Drugog svjetskog rata. Također, problematizirat će se i odnosi između sadašnjosti i prošlosti, odnosno različitih režima povijesnosti u filmovima koji se bave ovim ustaškim logorom. 

Mnemosyne
(ILUSTRACIJA: Mnemosyne)

„Možda najvažnije problemsko polje koje tematizira radionica je ono sinkronijske prirode: iz kojih pozicija se tumači prošlost i kako danas govorimo o Jasenovcu“, objašnjavaju organizatorice programa u sklopu kojeg će se obrađivati filmovi značajnih autora hrvatskog i jugoslavenskog filma poput Bogdana Žižića, Gojka Kastratovića, Vladimira Tadeja ili Vatroslava Mimice. 

„Na koji način se prošlost jasenovačkog logora i Drugog svjetskog rata uokviruje u filmskom vremenu? Kakvi se značenjski odnosi uspostavljaju između prošlosti i sadašnjosti odnosno kakvi su režimi povijesnosti u filmovima o jasenovačkom logoru? Kakav je društveni prostor filmskog prezenta? Iz koje pozicije se tumači prošlost? Koji su performativni aspekti filma? Kako danas govorimo o Jasenovcu“, samo su neka od pitanja na koja će radionica pokušati dati odgovor.

Evanđelje zla
Kadar iz Kastratovićevog filma "Evanđelje zla" (SCREENSHOT: Evanđelje zla)

„Mnemosyne : : Jasenovac na filmu“ završit će tribinom „Dokument, film, povijest“ na kojoj će govoriti Nataša Mataušić voditeljica Zbirke fotografija, filmova i negativa Hrvatskog povijesnog muzeja, Dado Ćosić, glumac Zagrebačkog kazališta mladih u predstavi "Eichmann u Jerusalemu" napravljenoj po istoimenoj knjizi Hannah Arendt te Bogdan Žižić, veliki redatelj i scenarist s dvije Zlatne arene iza sebe, koji je snimio filmove "Jasenovac" iz 1966. godine i "Jasenovački memento" iz 2015.godine. 

Za kraj vrijedi spomenuti kako je cijeli program otvoren za javnost i sasvim besplatan, a više o svemu možete pronaći na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com