whatisthematrix?

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

whatisthematrix?

Kad smo se prvi puta našli pred pitanjem što je matrix, neki se nisu snašli, neki su ga odmah zavoljeli. I baš ti isčekuju novi nastavak koji je nažalost najavljen tek za 2003. godinu. Bacio sam se u opsežnu internet pretragu s mojim vjernim filmskim prijateljem Branimirom i otkrio malo radnje, malo akcije i malo mudrih misli.
Nakon što je Neo pobijedio zlog matrixovog agenta Smitha, zajedno s Morpheusom oslobađa još par ljudi, te ugovara s njima sastanak u zadnjem preostalom ljudskom gradu Zionu. U gradu se nalaze ljudi kakve smo već viđali na Morpheusovom brodu, neobično obučene, ispirsane i istetovirane. Dijele se na dvije osnovne grupe od kojih su jedni sa inplanktom kao posljedicom Matrixa, a drugi su rođeni bez njega.
Ovo vam je uglavnom početak te neobične priče, koja me nakon gledanja prvog dijela čvrsto stisnula za sjedalicu kina. I sam Neo, kako kažu neobični burazi Wachowski, ovaj će put biti još bolji, brži, jači, imat će više oružja i neprijatelja. Bit će i više brodova, a za potrebe filma izgrađena je i jedna cijela autocesta, koja je nakon snimanja filma ostala totalno porušena, a neke scene su snimane u tunelima i brzopadajućim avionima. No, da ne bih ispao totalni seljo, koji filmove mjeri brojem automobila koji gore ili ljepoticama koje se voze u istom, očekujem od filma i priču koja će podupirati sve to skakanje, padanje, eksplodiranje i prolaske kroz nepoznate mase. Prvi dio filma je kroz nevjerovatne tehničke mogućnosti pokazao i jednu pravu SF dramu, uokvirenu širokim spektrom simbola, vjerovanja, nastojanje, religijskih i filozofskih pitanja. No, bilo kako bilo još ćemo neko vrijeme pričekati ovaj nastavak, nadajući se uspješnici i dobro potrošenim novcem za kino.