Vjeruj, vjeruj keru, ne vjeruj švaleru ...

Ivor Car

13. rujna 2005.

Vjeruj, vjeruj keru, ne vjeruj švaleru ...

Gračanica, bosanski gradić, prepun je zabrinutih švalera (čitaj ljubavnika), barem je tako sudeći prema vijesti koju je prošlog mjeseca objavio bosanskohercegovački dnevni list, "Dnevni avaz". Klupko se počeo odmotavati kada je tvrtka fiksne telefonije "BH telecom" uz telefonske račune počeo slati i listu odlaznih poziva. Postalo je jasno tko je čiji švaler i čija jetrva koga preko telefona zahebava

Pa kaže ...

Korisnici fiksne telefonije u FBiH, uz račune za prethodni mjesec, prvi put su dobili i listinge o tome koji su brojevi pozivani, vrijeme poziva i broj utrošenih impulsa. U prvi mah nije ništa neobično, ali kako vrijeme odmiče, u Gračanici se sve glasnije govori kako je ovo pravi udar na švalere i švalerke. Počele su svakodnevne provjere zvanjem sumnjivih i nepoznatih brojeva telefona, a onda i porodični obračuni. Telefonske žice usijale su se od poziva na sve strane, bilo je prijetnji, psovki, ucjena.

Postaje transparentno

- Listing nikako ne ide naruku švalerima, jer ono ovim skoro da postaje transparentno. Ko živi porodični život i "ne skreće ulijevo" ne treba se bojati listinga, ko je protiv njega, nešto skriva - kaže Mirsad Čamdžić, urednik emisije "Ljubavni vrtuljak" na Radio Gračanici.

Jedan Gračanlija koji je želio ostati anoniman opet kaže da je "BH Telecom" pogriješio što korisnike nije pitao žele li ili ne listing. Šef marketinga "BH Telecoma" u Direkciji Tuzla Nusret Salkić, međutim, kaže da su svi korisnici fiksne telefonije prije dva mjeseca dobili upitnik kojim su se mogli izjasniti o tome žele li ili ne listing uz račun.

- Postupili smo na osnovu te ankete. Samo četiri posto potrošača izjasnilo se da ne želi listing, ostali su ga dobili i dobijat će ga i dalje. Ako baše ne žele iz njima poznatih razloga, mogu to prijaviti na broj telefona 1444 - kaže Salkić.

Pitat će supruge

Zabrinuti švaleri kažu, opet, da je i odjavljivanje listinga mač sa dvije oštrice, jer će supruge pitati što im uz račun ne dolazi listing, kao ostalim korisnicima. Kako god se uzme, švalerima se ne piše dobro. 


Iz Dnevnog avaza