Uspon Afganistana?

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Uspon Afganistana?

Ratna zbivanja u Afganistanu su prestala. Sada na red dolazi akcija uspostavljanja normalne pravne države u kojoj će ljudi imati što jesti. Poznata priča? Postoje mnogobrojni faktori koji bi trebali utjecati na ostvarenje krajnjeg cilja, a neke od njih ćemo protresti u ovoj novici.
Završeno je s borbama u Afganistanu, bar s onima koje ne podsjećaju na uskoke. Sada je vrijeme zbrajanja i pribrajanja. Pokušava se od države, izranjavane unutarnjim sukobima, višemjesečnim bombardiranjem i za kraj velikim potresima, napraviti normalna država koja bi kao takva mogla funkcionirati.
Kao prvo, započinje se s formiranjem novih političkih tijela. Za lipanj je planirana velika plemenska skupština "Loya Jirga" koja bi imala funkciju svojevrsnog parlamenta, a sa zadatkom potvrđivanja privremene administracije premijera Karzaija. Ova tradicija stara nekoliko stoljeća, može pak zatražiti i novu upravu.
Slično kao u Bosni nakupiti će se bezbroj vojnika u mirovnim misijama, što i nije tako loše, jer upravo oni troše masu para. Jedini problem je hoće li imati gdje i na što potrošiti pare i tako započeti barem nekakvo gospodarstvo na lokalnoj razini. Mirovnjacima inače zapovijedaju Turci, kao jedina islamska zemlja u NATO-u, koja sudjeluje u afganistanskim mirovnim operacijama. Osim nekoliko tisuća "mirovnjaka", od neki dan Afganistan ponovno ima svoju regularnu vojsku. Doduše samo ih je 600, ali planiraju svoj broj povećati na 60 000!?! Nije loše za zemlju od 25 milijuna stanovnika, u kojoj je uzgred rečeno životni vijek stanovništva, negdje oko 46 godina.
U međuvremenu bi trebale započeti i političke čistke, koje bi omogućile vladi sigurnu vlast. Dokaz za to je i jučerašnje hapšenje 50 osoba. Optužuje ih se da su namjeravali stvoriti privid bezvlašća, što znači i zavjeru protiv tamošnje prijelazne vlade, spominje se i neka nakana postavljanja bombe u prijestolnici.
Kako bi neki oporavak krenuo, trebati će i mnogo novčanih injekcija, što će Afganistan zasigurno i dobiti. Recimo da su Nijemci utukli već 9 milijuna eura. U akciju pomoći uključila se i "Lijepa naša". Ne bojte se nije riječ o parama, nego o šatorima, hrani i sanitetskom materijalu.
U sjeni svih ovdje navedenih i nenavedenih stremljenja, ostaje podatak kako je u američkim vojnim operacijama diljem Afganistana, poginulo čak 3 000 civila.