Dan pobune najavljen za petak

Ivor Car

19. prosinca 2006.

Dan pobune najavljen za petak

Pod poprilično vrištećim motom ("Dan pobune") bosanskohercegovački pokret Dosta! za 22. prosinac priredio je nove javne prosvjede, koji će se održati ispred Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu. Sveopće stanje nepravde, korupcije i političkog nemara natjeralo je i Lupigu, u želji da se u susjednoj državi stvari pod hitno okrenu na bolje, da smjesta pozove sve obespravljene da se priključe prosvjedima

Kodni naziv - Dan pobune
Mjesto - Sarajevo, ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH
Datum - 22. prosinac 2006. godine, petak
Vrijeme - točno u 9 sati

Ukratko bi glasila najava novih, nadamo se, masovnih prosvjeda koje je pokret Dosta! najavio za ovaj petak. Iz pokreta pozivaju sve građane, a osobito umirovljenike i nezaposlene, da se odazovu pozivu i okupe ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH kako bi još jednom digli svoj glas protiv sveopćeg stanja nepravde, korupcije i političkog nemara.

- Najavljeno je poskupljenje struje, vlast na kantonalnom i federalnom nivou nije ni blizu formiranja, a političari će uredno primiti svoje plate za decembar u kojem nisu ništa uradili, poručuju iz Dosta!, ujedno i upozoravajući kako su lokalni političari već nebrojeno puta pokazali da su njihove jedine brige fotelje, a nikako narod Bosne i Hercegovine. Tvrde i da političari nemaju osjećaj građanskog pritiska što je jedan od glavnih razloga zbog čega ne pokazuju nikakvu odgovornost prema građanima.

Kako ovo nije tek najobičnije mlaćenje prazne slame govori činjenica da su organizatori istakli svoje posebne zahtjeve, a radi se o ukidanju Regulatorne komisije za električnu energiju i konačno zamrzavanje cijena struje čije je povećanje najavljeno za naredni mjesec. Upravo radi toga na prosvjed su pozvani svi socijalno ugroženi i oni koji se smatraju na bilo koji način obespravljenima, a kako bi svi zajedno zavapili za boljom budućnošću. Osim toga, zahtjeva se i isplata svih dugovanja Penziono invalidskog osiguranja kojem federalna Vlada duguje preko 300 milijuna konvertibilnih maraka.

- Nemojmo se buniti u grupicama! Skupimo se na jednom mjestu i iz hiljada grla recimo da nam je dosta svega i da želimo bolji život za nas i našu djecu! Tek onda možemo očekivati da postignemo neke konkretne promjene i da zajedno izvršimo građanski pritisak na neodgovorne političare, poručuju iz pokreta. Lupiga u želji da se u susjednoj državi stvari pod hitno okrenu na bolje, poziva sve da se priključe ovom prosvjedu, iako, poznavajući ljude, gaji određenu dozu skepse u masovnost ovog okupljanja.