Lambiek.net - oaza za stripoljupce

Božidar Alajbegović

7. travnja 2005.

Lambiek.net - oaza za stripoljupce

Film, glazba, poezija, proza - sve je to obilno zastupljeno na Lupigi. Međutim, što je sa stripom, s pravom će se upitati ljubitelji te popularne i najmlađe umjetnosti? Priznajemo, krivi smo, i sada se bacamo na ispravljanje toga propusta, te vam u nastavku predstavljamo najstariji europski strip shop i njihovu stripovsku enciklopediju u kojoj su svoje zasluženo mjesto našli i brojni hrvatski autori
Lambiek je najstariji i najpoznatiji europski shop i antikvarijat za stripove. Smješten je u Amsterdamu, a osnovan je daleke i po mnogočemu vrlo značajne 1968. godine. Ime Lambiek posudili su od istoimenog slavnog strip junaka nizozemskog autora Willyja Vandersteena.

Osim prodaje stripova u nizu poslovnica diljem Nizozemske i drugih europskih centara, Lambiek je dosad objavio i dvije stripovske enciklopedije te nekoliko teorijskih djela posvećenih toj popularnoj umjetnosti. Uz prodaju strip izdanja Lambiek se bavi i galeristikom, pa su tako diljem svijeta organizirali izložbe europskih i američkih strip autora koji rastaču granicu između popularne stripovske kulture i konvencionalne mainstream umjetnosti. Na svojim Internet stranicama www.lambiek.net  pokrenutim još 1994. godine ekipa nizozemskih stripoljubaca smjestila je vrlo obimnu i obuhvatnu Comiclopediu, svojevrsni stripovski kompendijum koji obuhvaća više od 6 tisuća strip autora s raznih strana svijeta.

Autori su predstavljeni kratkom biografijom te popisom najznačajnijih djela, a svaki je autor predstavljen i s nekoliko tabli svojega stripa. U Comiclopediji svoje su mjesto, naravno, našli i hrvatski autori, predstavljeno ih je ukupno 16, poput primjerice Andrije Maurovića, Danijela Žeželja, Irene Jukić, Darka Macana, Edvina Biukovića, Borivoja Dovnikovića i drugih. Comiclopedija se redovito nadopunjuje novim imenima a svi su posjetitelji sajta pozvani da uredništvo obavijeste o još neuvrštenim autorskim imenima.

Putem sajta www.lambiek.net stripoljupci su također u mogućnosti i naručivati gomilu teško dostupnih strip izdanja, a obiljem svoga sadržaja Lambiek predstavlja pravu oazu za ljubitelje devete umjetnosti.