Ulovi zeca

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Ulovi zeca

Mudrost pojedinih zatvorenika često smo mogli vidjeti u američkim filmovima. Izdvajamo "Leptir", gdje Steve i Dustin uporno pokušavaju pobjeći, no, ne uspjevaju. Zatim "Iskupljenje u Shawshanku" gdje Tim godinama kucka po zidiću kako bi umakao nepravdi, i zadnji koji sam gladao neku večer gdje Robert diže pobunu u vojnom zatvoru. No, u našoj novici o Ugandskim zatvorenicima koji su pobjegli zahvaljujući…
Dakle, njih trideset i jedan zatvorenik uspjeli su umaći, dok su zatvorenici hvatali zeca. Zec je primjećen iza ograde u grmlju te se pet čuvara odmah uputilo u potjeru. Zapovjednik stražara John Mulindwa je izjavio da su istog trenutka "zapovjednici bacili šturu u drugom smjeru" (ovo je slobodan prijevod autora teksta). Ova zemlja je inače opustošena s više građanskih ratova od kojih je najgori onaj zadnji koji je vodio diktator Amin (vladao 1971-79) , za čije je vladavine stradalo 300,000 ljudi. Prije njega na vlasti je bi general Milton Obote (1980-85), koji je posmaknuo 100,000 svojih neistomišljenika. U zatvoru su inače bili pripadnici ratobornog plemena Karimojong, koji su u zatvoru mahom zbog ilegalnog posjedovanja oružja.
Zanimljivost koja veže ovu zemlju uz nas Hrvate jest da Uganda ima većinsko katoličko stanovništvo, koje ipak jadno izmoreno od ratova više pažnje poklanja zečevima, koji svi dobro znamo fino pašu na trpezi, nego na neko ratoborno pleme.