POZITIVNA PRIČA: Bravo Goca, bravo Aco!

Lupiga.Com

15. lipnja 2017.

POZITIVNA PRIČA: Bravo Goca, bravo Aco!

Pjevačica grupe Lollobrigida, Ida Prester, koja već nekoliko godina živi na relaciji Zagreb - Beograd, često na svojoj Facebook stranici napiše zanimljive, vrlo angažirane statuse. Iako u pravilu ne prenosimo Facebook statuse, u ovom slučaju zasluženo ćemo napraviti iznimku, s obzirom da se radi o vrlo dirljivoj priči, koju bi trebalo pročitati što više ljudi. 

„Goca nam već 4 godine povremeno pomaže s čišćenjem stana. Najpedantnija je osoba koju znamo, nenametljiva ali direktna, draga i pametna. Toliko nam se svidjela i imamo povjerenja u nju da smo je angažirali i kao sitericu dok smo na poslu. S Riom je fantastična, jako ga voli, stalno s njim priča, guguće, mazi ga. Beba uživa s njom. I da, skroz nebitno inače, ali bitno za nastavak - Goca je Romkinja“, započinje Ida Prester svoj status uz koji je stavila fotografiju Goce sa svojim sinom Riom, te potom iznosi Gocinu priču, odnosna njena iskustva s jednom beogradskom osnovnom školom i ksenofobijom jedne školske ravnateljice.

Goca
Direktorica joj direktno u facu rekla da ona nije za to da se romska djeca upisuju u njenu školu, jer puno roditelja koji doniraju financijska sredstva školi ne gledaju na to blagonaklono (FOTO: Facebook/IdaPrester)

„Iako je jako mlada, Goca je samohrana majka sedmogodišnjem Aci. Strašno se trudi oko njega, vodi ga na razne treninge, akcije, kod logopeda... Trči da sve postigne. Prošle jeseni Aca je krenuo u školu. Krenula je frka. Dolazio je iz škole totalno snužden, prestao je jesti, budio se po par puta noću plačući, totalno rastrojstvo.

- Mama oni mi kažu da sam ciganjsko dete, što to znači? Ja sam stalno sam, samo viču na mene, niko se neće družiti sa mnom.

Goca je otišla u školu na sastanak s učiteljicom i direktoricom da vidi kako bi se Aca mogao lakše integrirati. Da se popriča s djecom, da učiteljica obrati pažnju. Ali kad je došla na sastanak, dogodila se filmska scena. Direktorica joj direktno u facu rekla da ona nije za to da se romska djeca upisuju u njenu školu, jer puno roditelja koji doniraju financijska sredstva školi ne gledaju na to blagonaklono. Drugim riječima, upisala je jer mora po zakonu, ali niste dobrodošli“, objašnjava Ida Prester, pa navodi kako romska zajednica ima brojne probleme, i da je veliki broj romske djece na ulici zanemareno, bez mogućnosti školovanja, bez ikakve roditeljske potpore. 

„I sad se dogodi rijedak primjer - mama koja pogiba za svoje dijete, koja se razapinje da mali bude u obrazovnom sustavu i dijete koje je spremno učiti. Nakon ovakvog dočeka - koji Rom ne bi odustao? Ko ne bi digao ruke i rekao nosite se i vi i vaša škola? Goca nije odustala. Prebacila je Acu u drugu školu u skroz drugi dio grada. Ima 45 minuta do škole, ali ide svaki dan, s maminim gablecom u rancu. Jučer je bio zadnji dan škole. Ima sve petice, osim matematike četvorku. Bravo Goca, bravo Aco! A direktorica škole u Borči je izgubila priliku da se ponosi jednim malim vrijednim dečkom“, poentira za kraj pjevačica Lollobrigide.

Dodala je kako ne želi izlaziti s imenom ravnateljice škole, ali ako postoje oni koji se žele „pozabaviti“ pričom da im može dati sve potrebne informacije.

„I meni bi bilo drago da se dese neke sankcije, bar opomena. U svakoj normalnoj zemlji bi direktorica dobila momentalno otkaz uz obavezne psihološke radionice, pa bi se u školi uveo građanski odgoj, pa bi se učenici i roditelji učili toleranciji, pa bi...“, napisala je Ida Prester u komentaru ispod svog statusa koji je naišao na velike simpatije korisnika Facebooka.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: pixabay