Tko se s kim i zašto?

Navar Glibotić

19. listopada 2004.

Tko se s kim i zašto?

Provedeno još jedno ispitivanje. Stop. Zanimljivo ispitivanje. Stop. Neke žene su seksualno zlostavljane na poslu. Stop. Neke žene se šeksaju, pardon, seksaju, za bolji posao. Stop. Neke žene se šeksaju, opet pardon, seksaju kako ne bi dobile otkaz. Stop. Meni šef heteroseksualac. Stop. Čini mi se ništa od brzog promaknuća. Joj

Prema istraživanju što je objavio Poslovni forum, 2.147 žena od njih 12.630 ispitanih se seksalo sa svojim šefovima. Najviše ispitanica koje su odgovorile potvrdno na takvo pitanje reklo je da su se na takav korak (akt? čin?) odlučilo zbog napredovanja na poslu i povećavanja plaća, dok je nekih 20 posto u krevet (ili na stol) krenulo zbog straha. Kako ne bi izgubili posao.

Istraživanje je provedeno u čak 2.435 poduzeća, a mene nitko nije ništa pitao. No, zanimljiva je reakcija nekih predstavnica ženskih udruga. Naime, one tvrde "da su žene najnezaštićenije upravo na radnome mjestu te da se najveći broj diskriminacija događa na poslu". E, sad, ili ja nisam dobro pročitao rezultate ili netko brka lončiće. Istina, 20 posto žena je završilo u krevetu zbog straha od gubitka posla što već dovoljno govori o stvarnoj nezaštićenosti žena u radnom okruženju, ali ostale su svoje atribute koristile za napredovanje ili nešto treće.

Doduše, ove iz ženskih udruga tvrde da veliki broj žena uopće ne prijavljuje napastovanje na poslu, iz vrlo jednostavnog razloga - jer se boje. No, ostaje jedna činjenica: ako se uzme da je 2.147 žena kazalo da je imalo spolne odnose sa šefovima, a 80 posto njih je to napravilo zbog probitka na poslu, znači da se preko 1.700 od 12.630 ispitanih žena seksalo kako bi dobile bolji posao, bolju plaću ili možda vole seksanje ili im je, kamo sreće, šef ustvari suprug. Što još kazati, osim da neki od nas imamo sreću što šefovi nisu homoseksualci, pa ne možemo biti žrtve seksualnog napastovanja. Iako neke verbalne konstrukcije šefova znaju biti poput napastovanja.