Što je novoga?

Ivor Car

23. ožujka 2005.

Što je novoga?

Ima već dobrih mjesec dana kako ova debilna novica nije ugledala svjetlost dana i, evo, prehlada je učinila svoje, pa možete opet uživati u njoj (u novici, naravno), iako zbilja ne znam što pametnoga ili, ne daj bože, zabavnoga, možete pronaći unutra. Opet sumiramo neradno i jadno razdoblje, brojimo glasove dvaju anketa i prisiljeni smo izbjeći rubriku "pohvale i pokude" jer je stvarno bespredmetno i glupo trošiti vrijeme na to

Dakle, napravili smo solidnu pauzu i, čini se, da nema prehlade, ona bi bila još i veća. A nema se tu što niti reći, opet sami iskonski nerad. Tek 54 teksta u mjesec dana. Porazna statistika, nema što. Pogotovo ukoliko se prisjetimo da smo jednom kao optimalan broj tekstova (kvaliteta nije bitna, jer kod nas je uvijek vrhunska :)) za tjedan dana, naveli brojku 30. A, evo, ispada kako tjedno "štampamo" tek nešto više od 13 tekstića, a pri tome se mora priznati i da smo izgubili ponešto na onoj maloprije spomenutoj vrhunskoj kvaliteti.

Kad smo već kod kvalitete, kao takve izdvojit ćemo nekoliko novica (Koljem zato što volem, U raljama "makabizacije", Žutica hrvatskog novinarstva, Afion spektakl ili Vino je teže od ulja), jednu e-ciklopediju (Mitch Buchannon, hrabri spasitelj svijeta), još jednu, nažalost prerijetku odvjetničku priču Mušice (Budi fikus, spasi živu glavu), te putopis Japan u 15 fotografija. I to je to.

Ipak, najveća novost je da je ekipa naglo prekinula igrati onaj dosadni bilijar, tako da je sad online samo "prava raja".

Zanimljivo je kako smo u razdoblju između dvije novice "Što je novoga?" imali i dvije ankete. Prva vas je pitala Slažete li se s idejom da se jedna zagrebačka ulica nazove po Janici Kostelić?, a odgovorili ste, u najvećem broju, da se ne slažete jer još nije vrijeme (30%). Odmah iza je odgovor Ne, tko je ona da zaslužuje ulicu! s 25%, a potom i Da, dugujemo joj i više! (20%), te Da, učinila je mnogo i za Zagreb i za Hrvatsku! (13%) i Nemam pojma! (12%). Drugo anketno pitanje bilo je Zalažete li se da se u hrvatski pravopis uvede velika količina ijekavice, kojom bi greška postala griješka? Tu je situacija vrlo jasna, te je vas 45% odgovorilo Nikako!, a 25% I ovako nam je jezik retardiran! Ostale odgovore, kao i arhivu svih dosadašnjih anketa, pogledajte na ovih sedam znakova: XOXOXOX.

Ovotjedna anketa bavi se neizbježnom Europskom Unijom, koja nas svakog dana dočekuje u nekoliko novinskih članaka i dosadniji od nje možda je još samo Ante Gotovina. Jesmo li za, ili nismo, odlučite vi vašim glasovima na postavku: Želim Hrvatsku u Europskoj uniji.

Kao što primjećujete sada smo došli i do određenih poteškoća, jer udijeliti pohvale ili pokude, zbilja je problem. Stoga se nameće odluka da to valja preskočiti, baš kao i najavu, jer najave su zbilja nepoznat i vrlo maglovit teren …